Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johannes Rydzek VM-kung – besvikna finländare långt ifrån medalj

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 19:21.
Johannes Rydzek putsade prisbordet med sina fyra VM-guld.
Bildtext Johannes Rydzek putsade prisbordet med sina fyra VM-guld.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Finland hade förhoppningar om att kunna kämpa om medalj i lagsprinten i nordisk kombination. Avståndet till täten var ändå för stort efter backmomentet och Finland var aldrig nära medalj, utan slutade sjua. Tyskland vann och Johannes Rydzek tog sitt fjärde guld.

Efter backmomentet ledde Frankrike, 16 sekunder före den överlägsna förhandsfavoriten Tyskland och 18 sekunder före Japan. Finland var sexa, 48 sekunder efter Frankrike.

I skidmomentet åkte båda skidåkarna den 1,5 kilometer sträckan fem gånger, 7,5 kilometer per skidåkare och totalt 15 kilometer för varje lag.

Efter sex kilometer hade Norge och Österrike, som startade knappt en halv minut efter Frankrike, kontakt med topptrion, medan finländarna fick köra helt ensamma.

Finland fick aldrig medaljkänning, avståndet till täten förblev så gott som konstant. Vid nio kilometer var Ilkka Herola 26 sekunder från täten men närmare än så kom inte finländarna.

Norge utmanade Tyskland

På den näst sista sträckan drog Norges Magnus Moan och Tysklands Eric Frenzel ifrån de övriga medaljaspiranterna och på den sista sträckan närmade sig tysken Johannes Rydzek och norrmannen Magnus Krog upploppet ungefär jämsides.

Toppduon tvingades varva en rysk åkare i den omtalade sista kurvan, en passering som såg ut att sätta käppar i hjulen framför allt för Krog.

Rydzek var ändå klart starkare på upploppet och tog sitt fjärde VM-guld av fyra möjliga.

Finland tappade på slutet

Italien knappade in på Finland på slutet. Under den andra halvan var italienarna över en halv minut snabbare än Finland.

Alessandro Pittin slog Herola på upploppet och förpassade Finland till sjunde plats.

Chefstränaren Petter Kukkonen tyckte att Herola gjorde ett misstag.

– På den bortre rakan gjorde Ilkka ett misstag då italienaren gick förbi på insidan. Ilkka var snabbare på upploppet och föll på ett taktiskt misstag. Nästa gång kommer han säkerligen ihåg detta.

Herola höll inte alls med.

– Det fanns bara dåliga alternativ. Jag försökte ställa mig upp för att låta Pittin gå förbi. Han ville bara hänga efter mig. Jag hade ingen lust att ta risker på slutet, vi kämpade om för dåliga placeringar. Det spelar ingen roll, vi förlorade detta i backen.

En besviken Eetu Hirvonen gjorde samma analys som Herola.

– Efter backhoppningen rök medaljchansen. Det var svårt att skida, jag vet inte varför. Det skulle ha varit lättare om vi haft sällskap.

Japan slutade trea, Österrike fyra och Frankrike femma.

Resultat

1. Tyskland (Eric Frenzel, Johannes Rydzek) 29:01,8
2. Norge (Magnus Krog, Magnus Moan) +1,0
3. Japan (Yoshito Watabe, Akito Watabe) +10,2
4. Österrike (Bernhard Gruber, Wilhelm Denifl) +10,7
5. Frankrike ( Francois Braud, Maxime Laheurte) +11,5
6. Italien (Alessandro Pittin, Samuel Costa) +1:10,6
7. Finland ( Eero Hirvonen, Ilkka Herola) +1:10,7

Diskussion om artikeln