Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europaparlamentariker om kvinnor: Självklart ska de tjäna mindre än män

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 21:19.
Polsk EU-ledamot talar nedsättande om kvinnor - Spela upp på Arenan

Europaparlamentet undersöker om en polsk högerkonservativ politiker brutit mot reglerna under sitt anförande där han talade nedsättande om kvinnor.

- Hur många kvinnor finns det bland de hundra bästa schackspelarna? Inte en enda. Kvinnor måste tjäna mindre än män. De är svagare, mindre och inte lika intelligenta, sade Janusz Korwin-Mikke i parlamentet på fredagen.

Efter misstrogna skratt i salen fick den spanska parlamentarikern Iratxe García-Pérez ordet.

Hon representerar socialisterna och är ordförande för Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, FEMM.

- Enligt er teori borde jag inte vara parlamentsledamot. Det sårar och kränker er att vi kvinnor jämställt kan representera medborgarna här. Jag försvarar alla kvinnor i Europa mot män som er, sade García-Pérez.

Iratxe García-Pérez fick stora applåder efter sitt inlägg.

Har gjort nazisthälsning i parlamentet

Europaparlaments presidium undersöker om Korwin-Mikkes anförande bröt mot parlamentets regler, som förbjuder nedsättande, rasistiskt och främlingsfientligt beteende. Straffet kan vara en varning, böter och tillfällig avstängning.

Janusz Korwin-Mikke har redan straffats två gånger tidigare. Han har förolämpat flyktingar i parlamentet och gjort en nazisthälsning.

Korwin-Mikke representerar det lilla högerkonservativa partiet Nya Högern som han själv grundat. Han blev invald i Europaparlamentet år 2014 och hör till de obundnas grupp i parlamentet.

Diskussion om artikeln