Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett perfekt VM för Rydzek – hur länge fortsätter den tyska dominansen i nordisk kombination?

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 21:02.
Johannes Rydzek vann fyra VM-guld i Lahtis.
Bildtext Johannes Rydzek vann fyra VM-guld i Lahtis.
Bild: Lehtikuva

Johannes Rydzek vann allt som går att vinna och åker hem med fyra VM-guld från Lahtis. Räcker hungern till i fortsättningen, frågar sig Finlands chefstränare Petter Kukkonen.

– Jag förväntade mig aldrig det här. Jag visste att jag är i bra form, men allting klaffade perfekt här i Lahtis. Jag gillar alltid att tävla här och kommer hit med ett leende på läpparna, berättar den fyrfaldige VM-guldmedaljören Rydzek för Yle Sporten.

Finlands chefstränare Petter Kukkonen hyllar Rydzek och tyskarnas långsiktiga och målmedvetna arbete.

– En otrolig idrottare. Han är en stor begåvning och en mycket målmedveten kille. Där finns ett toppsystem som ligger bakom framgången.

– Vi har nu malt på med vårt eget system i Finland i några år. Tyskland har sysslat med sådant i femton års tid redan. Deras system lyfter fram duktiga idrottare och de får in nya talanger hela tiden.

Hur länge kommer Tyskland att vara så här överlägset i nordisk kombination?

– Tyskarna får in nya juniorer och de här killarna tävlar också länge till. Vi andra har det svårt.

– Å andra sidan kan det inte gå så mycket bättre för tyskarna. De har psykiskt det svåraste utgångsläget i fortsättningen. Ifall de kammar hem silver så är det en besvikelse. Efter det här förväntas de vinna allting och det är en mycket svår situation.

Enligt Kukkonen är Finland nu på sätt och vis i en lättare situation än Tyskland.

– Vi har fortfarande en utmanarroll och ett bra läge att överraska i framtiden. Vi är hungriga medan de har uppnått egentligen allting.

– Räcker deras hunger till? Det går inte alltid så att de bara utvecklas och de övriga hänger allt längre efter. Det kan svänga i något skede.

Rydzek är inte mätt på framgång

25-årige Johannes Rydzek bedyrar för Yle Sporten att han kommer att fortsätta som hittills.

– Jag älskar konkurrensen och jag älskar att hoppa och åka skidor. Förutom framgången är det det viktigaste. Medaljerna som kommer med framgången är förstås fina, men för framför allt njuter jag av att tävla.

Nästa vinter väntar OS i Pyeongchang.

Rydzek har inte vunnit några individuella OS-medaljer och saknar dessutom OS-guld i lag med Tyskland. Han lär inte vara mätt på framgång, åtminstone inte ännu.

Diskussion om artikeln