Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill skilja mexikanska mammor från deras barn vid gränsen

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 12:05.
En flicka tittar skrämd upp mot en gränspolis.
Bildtext En åttaårig flicka vid gränskontrollen San Ysidro mellan USA och Mexiko i maj 2015.
Bild: EPA/David Maung

Mammor och barn som kommer från Mexiko över gränsen till USA, kan i framtiden bli separerade av amerikanska myndigheter. Förslaget som ska avskräcka invandrare från Mexiko, ligger hos ministeriet för inrikessäkerhet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tre anonyma källor vid USA:s ministerium för inrikessäkerhet berättar för nyhetsbyrån Reuter om ett nytt kontroversiellt förslag, som kan bli nästa vändning i president Donald Trumps invandringspolitik.

Amerikanska myndigheter kan i framtiden få rätt att omhänderta barn till mexikanska kvinnor som kommer över gränsen till USA.

Det här skulle samtidigt ge de amerikanska myndigheterna rätt att gripa barnens mammor och hålla dem under uppsikt medan de överklagar deporteringsbeslut eller väntar på asylbeslut.

Källor: Meningen är att avskräcka

USA:s Hälsoministerium skulle ta de mexikanska barnen i förvar "på minst begränsande sätt", innan barnen kan placeras hos släktingar eller familjer utsedda av myndigheterna.

De tre anonyma källorna, som har blivit informerade om förslaget, säger att meningen är att avskräcka mexikanska kvinnor från att emigrera till USA tillsammans med sina barn.

För närvarande friges familjer som ansöker som asyl snabbt och får stanna i USA medan myndigheterna fattar beslut om deras fall.

Trump vill inte att migrantfamiljer ska få leva i USA medan de väntar på beslut

President Donald Trump har talat om att få ett slut på vad han kallar för "gripa och befria" (catch and release).

Trump syftar på att immigranter som kommer över gränsen utan de tillstånd som myndigheterna kräver, först grips men sedan friges och kan leva i USA medan de väntar på beslut.

Två kvinnor kramar varandra vid grinden i gränsstaketet, andra mexikaner väntar på att få möta sina familjemedlemmar som bor i USA.
Bildtext Familjeträff vid gränsen i Tijuana den 30 april 2016. Familjemedlemmar som bor kvar i Mexiko och andra som har emigrerat till USA återser varandra.

Ministeriet hänvisar till barnens bästa

En av tjänstemännen som nyhetsbyrån Reuters har talat med, säger att ministeriet för inrikes säkerhet inte har fattat beslut om förslaget än. Varken ministeriet eller Vita huset ville kommentera nyheten till Reuters.

I ett utlåtande hänvisar USA:s ministerium för inrikes säkerhet till barnens säkerhet (fritt översatt från engelska):

"Resan norrut är farlig och innehåller för många situationer där barn, som kommer med sina föräldrar, släktingar eller smugglare, ofta blir utnyttjade eller mister livet."

"Med säkerhet i åtanke, utforskar ministeriet för inrikessäkerhet kontinuerligt möjligheter som kunde avskräcka dem från att överhuvudtaget börja resan."

En gränskontrollant vid floden Rio Grande - i förgrunden en gummibåt som migranter tros ha använt för att ta sig över gränsen.
Bildtext Gränsbevakningen patrullerar vid floden Rio Grande mellan Mexiko och USA där migranter ofta försöker tar sig över med hjälp av gummibåtar.
Bild: EPA/LARRY W. SMITH

Kongressledamot: Att bryta mot mänskliga rättigheter

Omkring 54 000 barn och deras förmyndare greps vid gränsen under tidsperioden 1.10.2016-31.1.2017. Ett år tidigare under samma period greps dubbelt fler.

Kongressledamoten och demokraten Henry Cuellar kommer från Texas som har 320 km gemensam gräns med Mexiko.

- Bottnen är nådd: att skilja åt mammor och barn är fel, säger han i ett utlåtande.

- Det här är när vi lämnar gränssäkerheten och börjar bryta mot de mänskliga rättigheterna, säger Cuellar.

Experter varnade också för att förslaget kunde ge barnen livslånga psykologiska trauman.

Artikeln uppdaterad 4.3.2017 kl 10:17: Artikeln talade om de amerikanska ministerierna som departement. På svenska i Finland kallas de ändå för ministerium. Benämningen korrigerad.