Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Supersnabb förbindelse mellan Åbo och Helsingfors utreds

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 11:55.
Hyperloop-tåg i tunnel.
Bildtext Så här kunde kapseln se ut enligt företagets koncept.
Bild: Hyperloop Technologies

Utredningsarbetet om det skulle vara möjligt att förverkliga en supersnabb, Hyperloopförbindelse, mellan Åbo och Helsingfors går vidare. Nu utreds också om det är möjligt att bygga en testbana mellan Åbo och Salo.

Utredningarna görs för att klargöra miljökraven och se vilka följder en supersnabb förbindelse kunde ha på närliggande markområden.

15 km lång testbana

Samtidigt görs en detaljerad teknisk utredning om vilka förutsättningar det finns att bygga en testbana. Bland annat vill man utreda vilka lov som krävs, hur stor miljöpåverkan banan kan ha samt vad det kan krävas ur stadsplaneringsperspektiv.

- Vi vill inledningsvis utreda möjligheterna att bygga en 15 km lång testbana från Salo västerut, säger stadsarkitekt Jarmo Heimo vid Salo stad. På lång sikt är målet en längre förbindelse fram till Åbo,

Enligt Heimo är finansieringen av testbanan fortfarande öppen och tidtabellen är inte fastslagen men målet är inställt på nästa år.

- Tanken är att testbanans planering kunde vara klar i slutet på det här året och byggandet kunde inledas under nästa år, säger Heimo. Det krävs stora summor för att ro i hamn ett sådant här projekt men förhandsintresset har varit stort och vi tror att vi kan hitta riskkapital som möjliggör en testbana.

Kan ge arbete åt hundratals

Om en testbana byggs och genomförs i Salo betyder det goda nyheter för sysselsättningen. I dag tampas staden med hög arbetslöshet men en Hyperloopförbindelse kunde få ett symboliskt värde som skulle locka folk och företag till orten tror Heimo.

- Enligt våra egna beräkningar kunde testbanan sysselsätta 600-700 forskare och annan personal permanent, säger Heimo. Dessutom skulle 2000 ingenjörer och annan byggpersonal sýsselsättas årligen i fem års tid då byggandet av testbanan och den längre förbindelsen pågår.

Kritiska röster varnar för problem

Kritiken mot de planerade Hyperloopbanorna har varit stor världen runt och enligt kritikerna lovar företaget Hyperloop One något som de inte kan genomföra.

- Jag känner till kritiken men vill åtminstone ge utredningen en chans, säger Heimo. Då den är gjorda tar vi nästa steg och ser om vi kan genomföra testbanan.

Enligt Heimo planerar företaget fyra eller fem liknande testbanor runtom i världen och en av dem skulle alltså placeras i Salo om allt går vägen.

- Det här är ett ypperligt sätt att lägga Salo på världskartan igen och det är inte bara ett reklamtrick utan vi tror att idén kan genomföras och därför utreder vi saken, säger Heimo.

Utredningen görs av konsultföretaget Ramboll och beställare är Salo stad som har fått finansiering av Tekes för att utreda möjligheterna att bygga en Hyperloopbana.

I fjol utreddes förutsättningarna för att bygga en förbindelse mellan Finland och Sverige.

Med Hyperlooptekniken reser man i en kapsel genom ett rör med mycket lågt lufttryck, nära vakuum. Kapslarna kan innehålla både frakt och människor. Målet är att förbindelsen färdas i hastigheter upp till 1200 km/h.

Artikeln uppdaterad 4.3.2017 klockan 11.52 med kommentarer av Salo stads stadsarkitekt.

Diskussion om artikeln