Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sinn Féin nära att bli största parti i Nordirland

Från 2017
Det nordirländska lokalvalet utlöstes av att Sinn Féin-ledaren Martin McGuinnes avgick. Han såg valet som en folkomröstning om försteministern, unionisteldaren Arlene Foster
Bildtext Det nordirländska lokalvalet utlöstes av att Sinn Féin-ledaren Martin McGuinnes avgick. Han såg valet som en folkomröstning om försteministern, unionisteldaren Arlene Foster
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nordirlands demokratiska unionistparti DUP förblev regionens största parti med knapp marginal efter det lokala parlamentsvalet den här veckan.

Nationalistpartiet Sinn Féin knappade ändå rejält in på försprånget.

DUP som domineras av protestanter fick 28 platser i lokalparlamentet mot 27 för Sinn Féin som har förespråkat ett utträde ur den brittiska unionen.

I procent uttryckt fick DUP 28,1 procent av rösterna medan Sinn Féin fick 27,9, vilket är den minsta marginalen mellan partierna någonsin.

Förlorar absolut majoritet

Valresultatet innebär också att partier som stöder unionen med Storbritannien för första gången förlorade sin absoluta majoritet i det nordirländska parlamentet.

Sinn Féin som domineras av katoliker, har under sin nya ordföranden, den 40-åriga Michelle O'Neill aldrig varit så nära att blir regionens största parti.

Den nya Sinn Fein-ledaren Michelle O'Neill ledde sitt parti till ett framgångsrikt val i Nordirland
Bildtext Den nya Sinn Féin-ledaren Michelle O'Neill ledde sitt parti till ett framgångsrikt val i Nordirland
Bild: EPA/GEOFF CADDICK

Nordirland har sedan år 2007 styrts av en regeringskoalition mellan DUP och Sinn Féin.

Unionisternas ledare har automatiskt utsetts till så kallad försteminister i Nordirland medan Sinn Féin har fått nöja sig med posten som biträdande försteminister.

Ilska mot försteministern

Sinn Féins framgång berodde till stor del på katolska väljares ilska mot den avgående försteministern, Arlene Foster som intog en hård linje mot Sinn Fein.

Valdeltagandet var 10 procent högre i år än i det lokala parlamentsvalet i fjol.

Valet utlöstes av att Sinn Féin-ledaren, den biträdande försteministern Martin McGuinness avgick i januari efter att ha insjuknat i en allvarlig sjukdom.

McGuinnes som tidigare var kommendör i den Irländska republikanska armén IRA, förklarade att valet skulle ses som en folkomröstning om försteministern Arlene Foster.

Diskussion om artikeln