Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordanien hängde 15 dödsdömda i gryningen

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 13:18.
Korpralen Omar Al-Hiyari som var medlem av Jordanien underrättelsetjänst var en av de fem som sköts ihjäl på måndag morgon. Han begravdes i staden Salt väster om Amman
Bildtext Korpralen Omar Al-Hiyari var en av de fem säkerhetsagenter som sköts ihjäl i norra Jordanien i fjol. Hans mördare avrättades tidigt på lördag morgon
Bild: EPA/STR

Femton dödsdömda brottslingar avrättades i Jordanien genom hängning tidigt i morse.

Tio av de avrättade hade dömts till döden för terrorrelaterade brott medan resten var mördare och våldtäktsmän.

Alla dödsdömda var jordanier som avrättades i ett fängelse söder om huvudstaden Amman.

En del av de avrättade terroristerna hade angripit utländska turister år 2006 i huvudstaden Amman då en brittisk turist dödades.

Bland de dödsdömda fanns också islamister som i fjol dödade fem säkerhetsagenter i norra Jordanien, och en man som sköt ihjäl den kristna journalisten Nahed Hattar utanför en domstolsbyggnad.

Kungen ville avskaffa dödsstraffet

Kung Abdullah den andre lovade år 2005 att Jordanien skulle bli det första landet i Mellanöstern som i praktiken avskaffar dödsstraffet.

Efter det dömdes brottslingar fortfarande till döden, men straffen verkställdes inte på åratal fram till år 2014.

Den allmänna opinionen vände det året efter att terrorgruppen IS brände den tillfångatagna piloten Maaz-al-Kassasbeh vars plan hade störtat i Syrien.

Kung Abdullah den andre sade år 2005 att Jordanien skulle blir det första landet i Mellanöstern som i praktiken avskaffar dödsstraffet men så har inte skett
Bildtext Kung Abdullah den andre sade år 2005 att Jordanien skulle blir det första landet i Mellanöstern som i praktiken avskaffar dödsstraffet men så har inte skett
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Videor av avrättningen spreds via sociala medier. De väckte bestörtning och ilska mot terrorister i Jordanien som deltog i den internationella militärkoalitionen mot IS.

Senare samma år avrättades elva dödsdömda mördare, bland dem två dömda terrorister.

En av dem var den kvinnliga terroristen Sajida al-Rishawi som deltog i attacker mot lyxhotell i Amman.

94 dödsdömda väntar på avrättning

Jordanien befarar att jihadister får ett starkare fotfäste i landet eftersom tusentals jordanier har anslutit sig till radikala grupper i grannländerna Syrien och Irak.

Den mest berömda av dem var Abu Musab al-Zarqawi som grundade ASl Qaida i Irak som sedermera omdöptes till Islamiska staten.

Åtminstone 94 dödsdömda väntar fortfarande på avrättning i Jordanien. De flesta av dem har dömts för mord och våldtäkt.

Diskussion om artikeln