Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Skild och schysst

Från 2017
Maria Sundblom Lindberg
Bild: Parad Media

”Det viktigaste nu är hur jag talar om mamma med barnen. De hör varje nyans. Hur jag talar om Heli är nu det viktigaste” säger Iiiro i den sista Cirkusintervjun om skilsmässa.

Han gråter. Vi vill kanske alla gråta. Över många saker som att skilsmässa är from hell, att barn tar så stryk av dem, att vuxna går sönder och att man tydligen måste gå igenom svårt för att fatta vad som på riktigt är viktigt här i livet.

Det är 2,5 år sedan Helis och Iiros skilsmässa. Då sker det ofta en vändning för 70% av alla som skiljer sig. Den skilda situationen har blivit vardag, man har sörjt och man har accepterat att drömmen om den hela familjen sprack.

Den kolsvarta bilden av den andra får småningom flera nyanser av grått och man kan kanske börja smalltalka med sitt ex när man för de glömda gummistövlarna eller när man ses på farmors kalas.

30% av skilsmässorna blir däremot aldrig emotionella skilsmässor utan man fortsätter kriget men från varsin adress. Man skickar sms-missiler eller mailrobotar. Man tror att det är ett krig mellan vuxna men det finns inte en unge i universum som inte fattar vart meddelandet går när man sammanbitet slår in bokstäverna med hårda fingrar. Barnsoldater blir plötsligt ett effektivt maktmedel och de sänds över slagfälten med svidiga budskap från mamma till pappa och pappa ger igen med gift.

Iiro och Heli
Bild: Parad Media

När barn berättar om skilsmässor är det inte det här med att släpa alla sina grejer från ett hem till ett annat varje vecka som är det jobbigaste. Att vara utan den ena föräldern en längre tid är förstås ledsamt men det som barn tar absolut mest stress över det är om konflikterna mellan föräldrarna fortgår.

Om föräldrar vill ge sina kidz verkligt ont i magen i samband med en skilsmässa så rekommenderar jag dramer vid byten, skitprat om den andra föräldern, vägran att komma på kalas] och skolfester om den andra föräldern närvarar och oflexibelitet när det gäller mammas och pappas dagar. Vill man däremot minska deras oro och skapa största möjliga lugn så har forskningen kring barn och skilsmässor kommit fram till exakta samma slutsats som Iiro:

Det viktigaste är hur föräldrarna talar om och till varandra.

Iiro och Heli är så generösa och modiga som delar sin skilsmässa med oss men de kan göra de för att de har gått vidare. Ingen är längre offer eller förövare utan båda är både offer och förövare samtidigt. Heli tar på sig att hennes bristande självkänsla kombinerat med den stora drömmen om den perfekta familjen gjorde att hon inte tog i situationen tidigare.

Iiro erkänner att han har stora problem med sina känslor och att på riktigt binda sig vid en annan människa. Det är svårt att vara arg på någon som erkänner sina brister. Det är nästan omöjligt att vara bitter på någon som upprepade gånger säger förlåt och verkligen menar det. Men hur går man vidare om det inte är som på tv?

Hur gör man om man själv gör allt för att barnens vardag ska vara smidig medan den andra gör tvärtom? I något skede får man nog. Man säger ifrån. Ger igen. Slutar vara smidig. Det är djupt mänskligt att inte vara någon Dalai Lama när det absolut känsligaste och viktigaste i ens liv hotas men sen måste man bara tillbaka upp på rätt körbana igen.

samtal i soffan
Bild: Parad Media

Dit kommer man med att tala med andra som också kört vilse ibland. Dit kommer man via samtalsstöd och skilsmässogrupper. Dit kommer man genom välja sina krig. Dit kommer man genom att se på barnen och inse att när man säger att man vill göra allt för sina barn så handlar det nu inte om att rädda dem ur brinnande hus eller från vargar i skogen utan kanske om att svälja bittra kommentarer, köpa julklappar till sitt ex, sitta på plågsamma kvartssamtal och gå på studentfester i hem man gärna skulle slippa besöka.

Livet blev inte som man tänkt men man kan leva med sig själv och sina tillkortakommanden om barnen mår ok och inte har spruckit i sömmarna i ett omöjligt försök att vara lojala med både mamma och pappa.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln