Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamister intog oljehamnen Ras Lanuf i östra Libyen

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 14:32.
Det kaotiska läget i Libyen har lett att landet har splittrats i tre traditionella territorier som eftersträvar större självsttyre eller till och med självständighet
Bildtext De fyra stora oljehamnarna i östra Libyen ligger i Cyrenaica i östra Sidrabukten mellan städerna Sirte och Benghazi
Bild: Jyrki Lyytikkä/YLE

General Khalifa Haftars styrkor i Libyen har förlorat kontrollen över Ras Lanuf - en av landets största oljeterminaler - till islamister.

Islamistrebeller som Haftars styrkor hade drivit ut ur staden Benghazi intog Ras Lanuf och ett närbeläget flygfält.

Förlusten av flygfältet innebar att Haftar inte längre kunde använda stridsplan mot de framryckande islamisterna.

- Angriparna var beväpnade med moderna pansarvagnar, men striden fortsätter, försäkrar överste Ahmad al-Mismari.

Mismari tillägger att stridsplan bombade angriparna "från morgon till kväll på fredagen" men de var tvungna att dra sig tillbaka när flygfältet intogs.

Islamister samarbetar med regeringen?

Islamister som samarbetar med starka milisstyrkor från hamnstaden Misrata, försökte inta Ras Lanuf både i december och i januari men de lyckades inte förrän nu.

Islamisterna som kallar sig Benghazis försvarsbrigader, kontrollerade Libyens näst största stad fram till år 2014 då Haftars styrkor inledde en offensiv mot dem.

Rebellerna från Misrata och en del av islamisterna stöder den internationellt erkända regeringen i huvudstaden Tripoli, men regeringen förnekar all inblandning i veckans strider.

Tre hamnar i Haftars händer

Haftars styrkor kontrollerar fortfarande de tre övriga oljehamnarna vid Sidrabukten i östra Libyen, Zueitina, Brega och Al-Sidra.

Khalifa Haftar som stöds av grannlandet Egypten, Förenade Arabemiraten och Ryssland, kontrollerar fortfarande största delen av det oljerika östra Libyen.

Han intog alla fyra oljehamnar i fjol höstas vilket stärkte hans krav på att få regera tillsammans med regeringen i Tripoli som har den formella kontrollen över oljeanläggningarna.

Libyen är helt beroende av sin oljeindustri som står för upp till 90 procent av landets budget.

Fortsatta strider och politisk osäkerhet har lamslagit stora delar av oljeindustrin och oljehamnarna har varit stängda i olika repriser.

Diskussion om artikeln