Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djurskyddare vill ha heltäckande djurregister

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 17:07.
Jenny Ervast kanin Hubert.
Bildtext Helsingfors djurskyddsförening föreslår att alla kaniner enligt lag borde registreras.
Bild: Anton Holmberg

I dag firas hittedjursdagen i Finland. I samband med den vill djurskyddsorganisationerna uppmärksamma den finländska djurskyddslagen, som ska förnyas i år.

Helsingfors djurskyddsförening Hesy föreslår bland annat att hundar, katter och kaniner ska kunna identifieras via märkning, och bokföras i ett nationellt register. Hittedjursföretagare Johan Holmberg tror att ett sådant register märkbart skulle underlätta djurskyddsarbetet.

- Alla våra djur märks med mikrochip, men för tillfället finns det flera olika register. Det skulle vara bra om det fanns ett enhetligt, koordinerat register så att man lättare kunde hitta djurens ägare, säger han.

Holmberg tycker också att kravet på identifieringsmärkning av djur är en bra idé, även om det enligt honom knappast är möjligt att registrera precis alla husdjur.

Människor slänger ut sköldpaddor med bioavfallet.

― Ordförande Hannele Luukkainen, Hesy

Enligt ordförande Hannele Luukkainen vid Hesy skulle ett bättre identifieringssystem också kunna bidra till att man kan ställa människor inför rätta i sådana fall då de har övergivit sina husdjur. I sitt arbete möter hon regelbundet djur som utsatts för lidande.

- Vi hittar katter som har frusit så svårt att öronen och svansen måste amputeras. Människor slänger också ut till exempel sköldpaddor med bioavfallet, säger Luukkainen.

Enligt henne ska det vara frågan om riktigt grova fall av djurplågeri innan man i Finland straffas för brott mot djurskyddslagen. Hon hoppas att straffpraxisen också överses i samband med att djurskyddslagen nu förnyas.

Regeringens förslag om den nya djurskyddslagen förväntas bli färdigt till hösten.

Diskussion om artikeln