Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Möte med vd ledde till att anställd hoppar av kommunalval

Från 2017
Valbås
Bild: Yle

En anställd inom bolaget Alerte i Jakobstad drog tillbaka sin ansökan om att ställa upp i kommunalvalet efter att ha blivit inkallad till ett möte med vd:n för bolaget. Enligt Richard Sjölund, valombud för SDP i staden, är det här ett helt felaktigt beteende av chefen för bolaget.

Sammanlagt tre anställda blev inkallade till ett möte med vd:n Håkan Forss där det diskuterades vilka följder ett möjligt förtroendeuppdrag skulle kunna få på deras arbete. Efter mötet hade en av dessa tre dragit tillbaka sin ansökan.

- Det är ju ett helt felaktigt beteende. Var och en har rätt att kandidera i ett val, det är en medborgerlig rättighet i det här landet. Valbarheten fastställs i centralvalnämnden det är inte någon enskild chefs sak att ifrågasätta det, säger Richard Sjölund.

- Man kan uppfatta det som ett sätt att avråda dem från att kandidera överhuvudtaget och den verkan fick det ju i det ena fallet.

Ville inte blanda sig i valbarheten

Vd:n Håkan Forss säger att han inte på något sätt ville blanda sig i någons valbarhet. Enligt honom ville han bara göra dem medvetna om hur det kan påverka deras situation i jobbet om de blir invalda.

- Man kan hamna att jäva sig ganska mycket om man är både i säljar- och köparposition. Vi har en massa tjänster som vi säljer till staden, många av nämnderna är våra kunder, konstaterar Forss.

Alerte har hand om staden Jakobstads kosthållnings- och städtjänster, fastighetsskötsel, skötsel av parker, grönområden och motionsplatser, gatuhållningen och depåverksamheten. Forss tror inte att diskussionerna har påverkat de anställdas beslut om huruvida de ställer upp i valet eller inte.

- Det hoppas jag inte. Det är klart att de måste själva ta beslut om det. Det var inte min mening på något sätt att hindra någon att ställa upp i valet. Det är självklart att alla har rätt att ställa upp i valet.

- Jag sa åt dem när vi diskuterade att nog löser vi det här på ett eller annat sätt. Man kan ju jäva sig från olika ställen - inte är det hela världen.

Kunde ha agerat på ett annat sätt

Forss medger ändå att han gjorde ett misstag och att eventuella problem skulle ha kunnat diskuteras först efter valet.

- Med facit på hand, så inser jag att det skulle ha varit smartare att göra på det viset. Det var inte meningen att ställa till problem för dem eller för oss heller för den delen.

- Vi är allihop i en ny situation, när vi har ny bolagisering och jobbar på ett annat sätt. Jag tyckte att det är viktigt att folk förstår sina nya roller, men det kan nog vara att det skulle ha varit lyckligare om det skulle ha diskuterats efteråt.