Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nestlé skor sig på USA:s stora sjöar - vattenpumpning kostar nästan ingenting

Från 2017
folk demonstrerar mot nestle
Bildtext Här protesterar människor i Kalifornien mot Nestlés pumpning av vatten för flaska år 2016.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

Invånare i delstaten Michigan försöker in i det sista stoppa livsmedelsjätten Nestlé från att öka volymen vatten de pumpar ur De stora sjöarna med hundratals miljoner liter om året. Nestlé kommer att betala futtiga 200 dollar om året för ökningen, och ingen vet hur det påverkar miljön.

En liten grupp människor demonstrerade på fredagen utanför Michigans miljöministerium i staden Lansing. De var ingen imponerande syn och bekom knappast multnationella Nestlé speciellt mycket.

Demonstranterna och invånarna i Michigan som motsätter sig Nestlés utökade pumpning tog ändå en delseger i veckan när miljömyndigheterna en tredje gång förlängde tiden för att ta emot kommentarer från allmänheten.

Besvärstiden skulle ha gått ut på fredagen men förlängdes nu till den 21 april. Fram till den här veckan hade miljömyndigheterna fått in 15 000 kommentarer, de flesta var negativa.

En miljöorganisation lämnade dessutom den här veckan in en namninsamling där 340 000 människor motsatte sig Nestlés expansion.

Fredagens demonstranter hämtade ytterligare 5000 kommentarer till ministeriet.

- Vi hoppas att kommentarerna från människor över hela Michigan tas i beaktande och vi hoppas att de gör det som är rätt för folket i Michigan och säger nej till Nestlé, säger en man som var med och demonstrerade.

Pumpar upp vatten i område med vattenproblem

Hela härvan handlar om att Nestlé vill öka mängden vatten de pumpar och sätter på flaska under märket Ice Mountain.

Enligt ett avtal från 2001 har företaget rätt att pumpa nästan 600 liter vatten i minuten - nu vill de öka volymen till 1500 liter i minuten.

De har redan nu ökat volymen till 950 liter i minuten, vilket de inte behövde något tillstånd för.

Per år innebär det nya avtalet att Nestlé skulle få pumpa upp 800 miljoner liter vatten.

Många är upprörda eftersom hela processen med det nya tillståndet har varit så hemlig. Myndigheterna har i tysthet låtit Nestlé öka volymen, och att företaget skulle få vattnet praktiskt taget gratis samtidigt som delstaten Michigan har stora vattenproblem är en nagel i ögat.

karta över de stora sjöarna
Bild: Yle/Grafik

Nestlés vattenverk ligger bara ett par hundra kilometer från staden Flint, där vattnet blev förorenat efter att myndigheterna år 2014 bytte vattenkälla från Lake Huron till den nersmutsade Flint River för att spara pengar.

Vattnet i Flint går fortfarande inte att dricka utan att det filtreras först eftersom det finns risk för blyförgiftning, och staden har sett en ökning i bakteriella infektioner eftersom människor inte vågar tvätta sig ordentligt.

- Varför i hela fridens namn skulle delstaten Michigan ens överväga att ge mer vatten för nästan ingenting till ett utländskt företag som gör miljarders vinst per år samtidigt som vi har brist på pengar för att lösa våra egna vattenproblem, som Flint, skrev en man från Ada, Michigan i en kommentar till myndigheterna enligt tidningen the Guardian.

Ingen vet om det är skadligt för miljön

Ett annat orosmoment är hur den ökade pumpningen påverkar miljön - någon tidigare forskning finns inte om det här.

Miljöministeriet har bett om en utredning av Nestlé, som borde vara klar inom några veckor.

Nestlé var inblandat i en vattenkontrovers också i Kalifornien förra året när det kom fram att företaget hade pumpat upp nästan 140 miljoner liter vatten för att sälja på flaska samtidigt som invånarna uppmanades att minimera vattenanvändningen på grund av historiskt svår torka.

Nestlés tillstånd att pumpa hade gått ut år 1988, men eftersom de hade fortsatt betala avgiften på kring 500 euro om året så dömde en domstol att licensen var i kraft.

Nestlé tjänar in rekordmycket pengar på flaskvatten, vilket amerikanerna dricker mer än någonsin.

Nestlé beräknas vara värt 219 miljarder dollar.

Diskussion om artikeln