Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals svälter ihjäl i östra Afrika

Från 2017
Uppdaterad 05.03.2017 13:50.
Genom att mäta 10 månader gamla Aasiyas arm kan man fastställa om hon är undernärd.
Bildtext Antalet undernärda somaliska barn beräknas stiga till en miljon under år 2017.
Bild: Tom Pilston / Rädda barnen

Hungersnöden orsakad av en svår torka tvingade i tisdags Somalia att utlysa undantagstillstånd. Landets regering har på lördagen gett en första uppskattning om antalet offer som svälten skördar.

Enligt premiärminister Hassan Ali Khaire har 110 människor dött av svält de senaste två dygnen, bara i området Bay i Sydsomalia.

Hela området i Afrikas horn har länge lidit av en ovanligt svår torka. FN uppskattar att fem miljoner människor i östra Afrika är i behov av nödhjälp. Det finns också risk för en fullskalig hungerkatastrof, enligt FN.

Förra månaden utlyste också Sydsudan undantagstillstånd på grund av torka och matbrist.

Boskapspriser rasar

I grannlandet Kenya dör boskap av törst och priset på kor har sjunkit från det normala 150 dollar till ungefär 20 dollar. Också getens pris har sjunkit från 35 till två dollar för ett djur. Människorna har helt enkelt inte råd att ta hand om dem när mat och vatten tar slut.

FN:s generalsekreterare namngav för en månad sedan fyra länder som befinner sig i ett ovanligt svårt humanitärt läge. Av dessa var ett Somalia. De övriga tre var Nigeria, Sydsudan och Yemen. Länderna behöver hjälp för allt som allt 4,4 miljarder dollar för att undvika hungersnöd.

När matförråden töms drivs människor på flykt. Svältande och desperata människor är sårbara för olika slags utnyttjanden och kränkningar av mänskliga rättigheter. De kan också tvingas att ta emot brottsliga erbjudanden och faller lätt offer för terrororganisationer.

Yrjö Kokkonen/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln