Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nikkanen nära EM-brons – en rivning från medalj

Från 2017
Minna Nikkanen.
Bildtext Minna Nikkanen utmanade om EM-medaljerna.
Bild: Lehtikuva

En snöplig rivning stoppade Minna Nikkanen i inomhus-EM. Det blev ingen första seniormedalj i stav för finländskan.

Inför Minna Nikkanens sista försök på 4,65 var läget enkelt. Om hon tog höjden skulle det bli ett delat EM-brons.

Nikkanen fick till ett hyfsat försök på den personliga rekordhöjden, men finländskan rev ut sig. Hon delade i stället sjätteplatsen med svenskan Lisa Gunnarsson på resultatet 4,55.

En annan svenska ordnade ändå ett EM-brons. Angelica Bengtsson och ukrainskan Marina Kilipko delade tredjeplatsen på samma resultat som Nikkanen men med en rivning mindre.

Teknikstrul för Murto

Den andra finländskan i stavtävlingen hade däremot problem. Wilma Murto stannade på 4,40 och slutade på en delad åttondeplats i Belgrad. Jättetalangen har inte haft samma flyt i hoppningen den här vintern och fick det inte att lossna i EM.

– Hon fick inte till det här. Hon har en del strul med tekniken, säger Yle Sportens Mikael Ylöstalo.

Damernas stavfinal avslutades med ett världsresultat. Grekiskan Ekaterini Stefanidi och tyskan Lisa Ryzih bjöd på en thriller, men när Stefanidi hoppade över utmärkta 4,85 var det avgjort.

Mäkelä sist i finalen

Eetu Rantala var kvällspassets tredje finländare. Rantala sprang hem en semifinalplats på 60 meter på förmiddagen. Då landade tiden på 6,73. I semifinalen räckte han inte till. Sprintern noterade 6,75 i semifinalen.

Det sista blåvita namnet för kvällen återfanns i damernas trestegsfinal. Kristiina Mäkelä fick inte till det där och slutade sist i finalen.

Mäkelä hade en jämn serie och alla hennes godkända hopp landade inom fjorton centimeter. Fullträffen fattades och hon nådde 13,73 som bäst.