Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Timo Soinis besked var väntat - frågan är vad han tänker göra nu

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 07:52.
Timo Soini
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Beskedet om att Timo Soini lämnar över ordförandeskapet i Sannfinländarna kommer inte som en överraskning. Men vad betyder beskedet för Sannfinländarna, och vad ska Soini göra härnäst?

Raimo Vistbacka, en bundsförvant till Soini sedan landsbygdspartiets dagar, säger till Helsingin Sanomat att det är hälsoskäl som ligger bakom Soinis beslut.

Enligt Vistbacka kunde Soini inte förutse hur tungt arbetet som utrikesminister skulle visa sig vara. Argumentet är begripligt: Det är tungt att vara partiledare, och att som Soini leda ett parti i två decennier är närmast enastående i dagens ombytliga politiska verklighet.

De upprepade härvorna kring sannfinländska riksdagsledamöter och lokalpolitiker har knappast ökat på ivern att fortsätta som partiordförande.

Vill Soini undvika ett potentiellt nederlag?

Frågan är om Sannfinländarnas politiska framtidsutsikter också har bidragit till Soinis beslut. Regeringsansvaret har tärt på förtroendet för partiet: Enligt opinionsundersökningar har väljarstödet halverats sedan riksdagsvalet 2015.

Genom att sitta kvar som ordförande skulle Soini ha blivit tvungen att leda Sannfinländarna till ytterligare ett riksdagsval, och ett potentiellt nederlag. Nu lämnar Soini över att parti som, gallupsiffrorna till trots, är näststörst i riksdagen med 37 riksdagsledamöter.

Detta kan jämföras med Sannfinländarnas valseger år 2003 då Timo Soini blev invald i riksdagen som en av tre sannfinländska riksdagsledamöter. Det är förståeligt att Soini inte vill utsätta sig för ytterligare ett riksdagsval, och ett potentiellt nederlag.

Soini vill fortsättningsvis vara utrikesminister. I vanliga fall brukar avgående partiordföranden lämna över sina ministerportföljer till sina efterträdare.

Det återstår att se vad Timo Soini kommer att göra härnäst. I sin blogg skriver Soini att han gärna fortsätter som utrikesminister till regeringsperiodens slut. Det här förutsätter att Sannfinländarna sitter kvar i regeringen och att den blivande partiordföranden vill bereda honom plats i statsrådet.

I vanliga fall brukar avgående partiordföranden lämna över sina ministerportföljer till sina efterträdare. Ett av de främsta syftena med det här är att ge den nya ordföranden arbetsro.

Det är uppenbart att Timo Soini inte vill ge ifrån sig allt inflytande i samband med sommarens partikongress. Frågan är om maktkampen inom Sannfinländarna kommer att avgöras i samband med sommarens partikongress.

Eller har vi bara sett början?

Skribenten är politiskt reporter vid Svenska Yle.