Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lättad Heikkinen: Har varit ett svårt VM

Från 2017
Uppdaterad 05.03.2017 18:24.
Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen var en firad bronsmedaljör.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Aldrig bland de tio bästa i en stor femmil. Då slog Matti Heikkinen till rejält på hemmaplan. ”Den här distansen har varit min akilleshäl”, säger VM-bronsmedaljören.

På VM:s sista dag fick Matti Heikkinen den stora fullträffen. Finländaren var med hela vägen i dagens femmil och utnyttjade läget när Martin Johnsrud Sundby vinglade till inför upploppet.

Heikkinen slank förbi och firade rejält efter att han hade säkrat ett VM-brons.

– Det har varit ett svårt VM. Åkning har gått framåt lite hela tiden och i dag kunde jag svara hela vägen, säger han i Yles tv-intervju.

Ombytta roller

I fredags blev den sista kurvan inne på stadion Heikkinens stora fall. Han stöp i backen när han skulle spurta för ett brons i stafetten. Nu var rollerna ombytta.

– Det känns väldigt skönt. Jag misslyckades där för ett par dagar sedan, men nu lyckades jag, säger Heikkinen.

– Det här var en stor lättnad.

Ett guld från tidigare

Heikkinen har ett VM-guld i prisskåpet från tidigare. Det var på femton kilometer klassiskt. Trots att Heikkinen är känd för att vara en vältränad åkare som aldrig ger sig, har han inte lyckats tidigare på femmilen.

Hans bästa mästerskapsinsats är en 15:e plats från OS i Sotji 2014. Nu tar han Finlands första medalj på en femmil sedan Mika Myllyläs VM-guld i Ramsau 1999.

– Det här är resultatet av ett långt arbete. Den här distansen har varit min akilleshäl, säger den färske bronsmedaljören.

– I dag blev det en snabbåkt femmil. Till slut ger träning resultat.