Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllas efter fullträffen: "Ett guldkantat brons"

Från 2017
Uppdaterad 05.03.2017 23:59.
Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen tog sin tredje individuella VM-medalj, den första i fristil.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Matti Heikkinen räddade sitt hemma-VM på de sista metrarna. Hans lycklige tränare Toni Roponen medger att VM-uppladdningen gick snett. ”Vi kan bara lyfta på hatten. Han fick till en superinsats efter problemen”, säger han till Yle Sporten.

Efter en fenomenal världscupsäsong kom Matti Heikkinen till VM i Lahtis som ett stort medaljhopp. Fram till den sista distansen hade mästerskapet inte gått som han hade tänkt.

Heikkinen sprängde sig själv i skiathlonen, hade en relativt tung dag på sin favoritdistans femton kilometer med intervallstart och föll i stafetten i bronskampen mot Sverige.

Efter att Heikkinen fixade ett något överraskande brons på sin tidigare problemdistans femmilen i dag är det en överlycklig Toni Roponen som ger sin bild av sin atlet.

– Det här är ett väldigt stort ögonblick för mig som tränare. Jag kramade om Matti nyss och då sa han att det här räddade mycket. Det har varit en väldigt tung vecka, säger tränaren till Yle Sporten.

"Har fått en sådan jäkla hårdhet"

Roponen erkänner att man inte hittade rätt i förberedelserna.

– Fakta är att vi inte kunde förbereda oss för VM som vi ville. Matti var inte redo att åka snabbt på skiathlon eller femton kilometer klassiskt. Självklart var det en stor besvikelse för mig som tränare, men vi har diskuterat och trott på att toppformen är väldigt nära.

Det var den helt uppenbart. I dagens femmil såg Heikkinen rätt pigg ut hela vägen.

– Tack vare tidigare tävlingar har han hittat toppformen. Under tävlingens gång sa jag till ett par kompisar att Matti har fått en sådan jäkla hårdhet efter Tour de Ski att han klarar av de vrålkörningar som kom under tävlingen. Vi kan bara lyfta på hatten. Hans huvud har hållit och han fick till en superinsats efter problemen.

"Otrolig kille"

I Yles tv-intervju konstaterar Roponen att huvud, ben och armar fungerade för Heikkinen.

– Han är en otrolig kille. Det här är ett guldkantat brons.

– Utgångsläget var att alla VM-sträckor är huvuddistanser. Matti har lyft sin nivå så otroligt mycket att han kan åka en femmil så här, men enligt mig var det här hans tredje bästa distans på förhand.