Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heikkinen om avgörandet: ”Så skönt att slå Sundby där”

Från 2017
Sundby faller.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby svajar till och Matti Heikkinen smiter förbi bakom tätduon Sergej Ustiugov och Alex Harvey.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Upplösningen i femmilen blev dramatisk. Matti Heikkinen säger att han låg precis på gränsen. ”Med rå kraft tog jag mig tillbaka”, säger VM-bronsmedaljören.

Matti Heikkinen tog sin tredje mästerskapsmedalj någonsin i femmilen i Lahtis. Där de två tidigare har kommit i intervallsstartslopp, kom den här i en tajt masstart.

En klunga på ungefär tjugo åkare höll ihop rätt länge. På det sista varvet började stötarna komma från framför allt urstarke norrmannen Martin Johnsrud Sundby.

– På alla varv kollade jag var man ska slå till på det sista varvet. Jag försökte ta mig fram där Sundby slog till, men jag kom inte så långt fram som jag ville. Jag stoppades av Cologna, säger Heikkinen till Yle Sporten.

"Åkte för allt vad tygen höll"

Det återstod bara ett par kilometer när Sundby tryckte gasen i botten. Efter det fick Heikkinen kriga för att ta sig in i medaljmatchen.

– Vi åkte för allt vad tygen höll. Det var på gränsen för vad som går. Jag lyckades ta mig tillbaka med smarthet och rå kraft på slutet.

När täten gled in på stadion låg Heikkinen fyra. Då vinglade Sundby till och gav Heikkinen chansen att spurta förbi.

– Det var så skönt att få slå Sundby precis där jag föll i stafetten. Jag försökte bara att hålla ihop det. I stafetten gick det ju på tok.

"Fint att avsluta VM så här"

Efter målgången jublade Heikkinen rejält. Han medger att medaljen smakade oerhört bra.

– Det är fint att avsluta VM så här. De här ögonblicken får man inte för pengar. De får man bara genom att åka skidor fort. De medaljer man får ska man ta och nu ger ett långsiktigt arbete resultat.

Heikkinens brons avslutade Finlands VM fint. Totalt blev det fem finländska medaljer: ett guld, ett silver och tre brons.

Diskussion om artikeln