Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska misslyckandet ett faktum – Northug kritisk: "Skandal"

Från 2017
Uppdaterad 05.03.2017 20:49.
Petter Northug.
Bildtext Petter Northug fick nöja sig med en åttonde plats på femmilen.
Bild: All Over Press

Norrmännen blev snuvade på konfekten på herrarnas femmil. Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby var besvikna och fundersamma när Yle Sporten träffade dem efter loppet.

– Det är en väldigt stor överraskning. Som lag bör vi ju vinna utifrån det vi har gjort, och ha en eller två på pallen. När vi inte har det är det nästan en liten skandal, konstaterar Northug som slutade på åttonde plats.

De norska herråkarna vann stafetten men blev utan guldmedaljer på de individuella distanserna där segrarna gick till Federico Pellegrino, Sergej Ustiugov, Iivo Niskanen och Alex Harvey.

I Norge är det en stor besvikelse att nationens herrar för första gången på 47 år blev utan individuellt VM-guld såväl i längdåkning, nordisk kombination, backhoppning, skidskytte och alpint.

Besviken Sundby

Den som skulle ta sitt första individuella stortävlingsguld i Lahtis var Martin Johnsrud Sundby som gav sina intervjusvar med en glansig blick fylld av besvikelse.

– Det är synd att föret blir sådant. Lite synd, för det är en femmil som jag hade sett fram emot och så går det på det här viset. Jag gjorde allt jag kunde för att ta loppet i alla fall men lyckades inte med det, säger den flerfaldige världscupvinnaren som sannolikt hade gynnats av mjukare spår.

Sundby fick se Alex Harvey och Sergej Ustiugov passera honom före upploppet. I början av upploppet tappade han balansen och då susade även Matti Heikkinen förbi. Också britten Andrew Musgrave kom i mål före Sundby.

Nu när det individuella guldet inte har kommit ännu, funderar du på att lägga upp säsongen annorlunda inför OS nästa vinter?

– Nej, jag har varit i toppform under hela VM och har gjort mina bästa lopp för i år här. Ändå får jag inte med mig mer än två silver och ett guld (i stafetten) hem. Jag är nöjd men ledsen över att ett av silvren inte är en guldmedalj.

Finländare var inte så snälla mot dig här. Iivo tog guldet före dig och Matti tog dig här på slutet och knep bronset. Hur känns det?

– Iivo gjorde ett fantastiskt, fantastiskt lopp på 15 klassiskt. Det var kanske ett av de råaste lopp som någon har gått i internationell herrlängdåkning på många, många år.

– Det som sker i dag är lite annorlunda. Jag tror att det finländska längdåkningsfolket är nöjda över att det blev en medalj.

Martin Johnsrud Sundby.
Bildtext Det var hängnacke på Martin Johnsrud Sundby efter en till VM-miss.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

”En förbannelse” över Sundby

Det är smått otroligt att Sundby som vunnit 26 världscuplopp fortfarande saknar ett individuellt OS- eller VM-guld.

– Det ligger en liten förbannelse där. Vi får hoppas att Martin känner att han vill komma tillbaka och visa i Sydkorea i Pyeongchang att han kan få sitt första individuella guld, säger Northug.

Northug som har prisskåpet fullt av guldmedaljer från VM och OS har haft en svår vinter på grund av överträning. I VM ställde han upp endast i sprinten och femmilen där han försvarade sina VM-guld från Falun.

Du var inte med på slutet och kämpade om medaljer den här gången. Hur tungt kändes det i dag?

– Det var tufft. Jag har inte haft en tillräckligt bra förberedelse på grund av överträning. Det blev en kamp för mig att hänga kvar i tätgruppen de sista tio kilometrarna.

– Dessvärre får jag vara nöjd med årets VM. Det har varit goda resultat sett till förutsättningarna. Nu får vi köra mot nästa OS och komma igen.

Hur tungt har det varit psykiskt när din form har varit som den har varit inför VM?

– Det har varit tufft det också. Det var en liten lättnad att komma till final i sprinten och få bekräftelse på att formen var på gång.

Den här gången räckte Northugs stigande form ändå inte till mer än en åttonde plats. Nu har han åkt fem femmilar på VM, vilket har resulterat i tre guld, en åttonde plats och så en för honom bedrövlig 21:a plats i Val di Fiemme för fyra år sedan.

Diskussion om artikeln