Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten: ”Vi har generation som är redo för medaljer”

Från 2017
Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen hade lätt att le efter att han hade fått sitt VM-brons.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland gjorde sitt bästa VM på länge i Lahtis. Yle Sportens expert Glenn Lindholm är mycket nöjd med hur landslaget arbetar numera.

Fem medaljer blev Finlands saldo under hemma-VM i Lahtis. Ett guld, ett silver och tre brons var det blåvita medaljfacitet.

Det är en oerhört bra insats om man tänker på hur det har gått i de senaste mästerskapen. Både i Falun för två år sedan och i Val di Fiemme för fyra år sedan blev det ett ynka brons för finländsk del.

Yle Sportens Glenn Lindholm trodde på fem längdmedaljer i Lahtis. Han tycker att det nuvarande landslaget är så här bra.

– Vi har en generation som är redo för att medaljer. De har jobbat så många år att de är med i toppen nu. Vi har haft ett bra VM och det finns en bredd i laget, säger han.

Glenn Lindholm, enhetschef, FSI, hösten 2014

"Norge fortfarande världsledande"

Medaljerna fördelade sig på totalt sjua åkare: Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen och Laura Mononen.

Upp till framför allt Norge är det ändå en lång väg att vandra. Norge sopade hem alla guld på damsidan med Marit Björgen som den solklara ettan.

– Det finländska laget kan ta ett steg till och vi har ju ett OS nästa år. Jobbet som gjorts hittills fortsätter och förhoppningsvis närmar vi oss Norge. De är fortfarande världsledande – speciellt på damsidan, säger Lindholm.

Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen fixade Finlands första VM-guld på skidor sedan 2011.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Vill ha säkerhet i allt man gör"

Han är mycket nöjd med hur landslagets verksamhet ser ut numera.

– Nu jobbar man mer som ett lag och tar hjälp utifrån. Åkarna testas hela tiden för att se att träningen faktiskt biter. Man vill ha säkerhet i allt man gör. Nu har man också gjort satsningar för att serviceteamet ska ha resurser.

– Det är en summa av många små faktorer som man måste få att fungera. Jag tror att många grenar till och med kan ta efter längdåkningen. Systemet är bra, men vi måste också se till att de unga åkarna får möjlighet att träda fram tillräckligt tidigt i och med att vi har ett så här bra landslag. Vi måste jobba ännu mer på bredden.