Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige sågas efter tungt VM-år: "En kollaps"

Från 2017
Uppdaterad 06.03.2017 00:08.
Marcus Hellner.
Bildtext Marcus Hellner hade inget att säga till om när medaljerna skulle delas ut.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Näst sämsta mästerskapsvintern på 2000-talet. Det gick tungt för Sverige i säsongens VM-tävlingarna. I Lahtis var herråkarna inte i form. ”Det har varit hårt, tufft, motvind och stolpe ut”, säger förbundskaptenen.

De norska herrarna åkte in i väggen med sina målsättningar. Inget individuellt guld i någon skidgren var det sämsta resultatet sedan 1970.

Sverige är inte bättre. För andra gången på 2000-talet blir det inget VM-guld över huvud taget i längdåkning, alpint eller skidskytte. Det har bara gått sämre 2001, skriver SVT.

– Det är en viss tomhet efter mästerskapet, då vi inte fick till det sista, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

"Är väl inget vidare ..."

I dagens femmil var ingen svensk topp-tio. Marcus Hellner var bäst med en tolfteplats. Det betyder att de svenska herråkarna styr hemåt utan en individuell medalj för första gången på arton år.

– Det är väl inget vidare … Men det går upp och ner. Vissa mästerskap trillar det in medaljer och personligen tycker jag att jag är i bra form. Men det är mycket som ska stämma i de här masstartsloppen. Men vårt mål är alltid medalj så vi får försöka fixa det, säger Hellner till Sportbladet.

Grip säger så här till tidningen om mästerskapet:

– Vi har inte fått något gratis. Det har varit hårt, tufft, motvind och stolpe ut – men det är absolut ingen ursäkt. Vi hade förhoppningar om ytterligare medaljer, men när vi summerar har vi inte lyckats göra det. Killarna får knappt godkänt.

Anders Södergren.
Bildtext Anders Södergren åkte på den allra högsta nivån i många år.
Bild: imago/GEPA pictures/All Over Press

"Stolpe ut"

I en intervju med Yle Sporten säger Radiosportens expert Anders Södergren att det inte gått som smort.

– Det har varit stolpe ut. Vi kunde ha tagit ett par medaljer i sprint och det hade vi förväntat oss. I Falun tog vi nio medaljer, men då hade vi marginalerna med oss. Det gäller att ha lite tur.

– Jag ser ändå positivt på framtiden. Vi hade det väldigt tungt förra året, men nu är åtminstone Marcus Hellner och Calle Halfvarsson tillbaka i fin form.

Petter Northug fick nöja sig med en åttonde plats på femmilen.
Bildtext Petter Northug åkte in som åtta på femmilen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Är för dåligt"

Norges stjärna Petter Northug är kritisk till hur hans landslag har presterat, men tycker att Sverige ska se sig ordentligt i spegeln.

– Både Norge och Sverige är för dåliga. I Norge tar vi inte ett enda individuellt guld på herrsidan. Det är för dåligt. Och i Sverige tar ni ingen individuell medalj på herrsidan. Det är en kollaps från båda, säger han till Sportbladet.

Northug slutade åtta i dag och slog alla svenskar trots en knackig uppladdning.

– Det ska inte vara möjligt. Det är en svensk kollaps att ingen slår mig på en femmil med tanke på den uppladdning jag haft.

Diskussion om artikeln