Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk expert: ”Finland är en stor skidnation”

Från 2017
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen blev Finlands VM-hjälte med sitt guld.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Radiosportens expert Anders Södergren har imponerats av stämningen under VM i Lahtis. ”Det är himla kul att det är så stort med skidor här”, säger den förre mästerskapsräven.

För två år sedan åkte Anders Södergren den avslutande VM-femmilen i Falun. Det blev hans sista mästerskapsstart.

När svensken nu är tillbaka på VM-mark har han fungerat som expert för Radiosporten. Södergren har slagits av hur roligt det har varit i Lahtis.

– Det är himla kul att det är så stort med skidor här, säger han till Yle Sporten.

"Blev en rejäl dipp i intresse"

Södergren gjorde sin mästerskapsdebut under VM i Lahtis 2001. Han tycker att åren efter skandalmästerskapet präglades av dystrare tongångar, men nu är den fina stämningen tillbaka.

– Man upplevde ju under flera år på världscupen att det blev en rejäl dipp i intresse här i Finland, men nu verkar det vara på väg uppåt igen. Det är otroligt kul.

– Under de här VM-dagarna har det varit fantastiskt bra. Så här ska det vara.

Fem finländska medaljer

Jämfört med de senaste mästerskapen gjorde Finland också en klart starkare insats i spåret. Efter två raka VM med ett stafettbrons per mästerskap gick det betydligt bättre på hemmaplan.

Två stafettmedaljer och tre individuella medaljer – krönt av Iivo Niskanens VM-guld på femton kilometer klassiskt – höjde Lahtis VM-puls ytterligare.

– Finland är en stor skidnation. Det var väldigt roligt med Niskanens guld. Det har märkts under sista delen av VM. Det har varit extra bra tryck på läktarna, säger Södergren.

Diskussion om artikeln