Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea provsköt fyra missiler i Japanska havet

Från 2017
Uppdaterad 06.03.2017 09:26.
Nordkorea säger sig ha utfört en lyckad provskjutning av en ny typ av medeldistansmissil som ett led i utvecklingen av en interkontinental långdistansmissil som kan nå USA
Bildtext Nordkorea har trappat upp sina missiltest och avfyrat flera medeldistansmissiler i år
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Nordkorea avfyrade fyra ballistiska medeldistansmissiler tidigt på måndag morgon lokal tid.

Missilerna avfyrades från den nordkoreanska Tongchang-ri regionen på västkusten och flög över landet innan de landade i Japanska havet öster om den koreanska halvön.

Japan hävdar att tre missiler slog ner i landets exklusiva ekonomiska zon, men inte inom landets territorium.

- Dessa missiltest visat klart hur Nordkorea har utvecklat ett nytt hot. Vi skall samla information och överlämna en kraftig protest, konstaterade Japans premiärminister Shinzo Abe i Tokyo.

Inga interkontinentala missiler

Sydkorea och USA är ense om att det inte var frågan om interkontinentala ballistiska långdistansmissiler.

USA meddelade i natt att de inte utgjorde ett hot mot USA eller den nordamerikanska kontinenten.

Landets FN-ambassadör Nikki Haley har flera gånger fördömt sådana test eftersom de utgör ett brott mot FN-resolutioner som förbjuder Nordkorea från att utveckla missiler eller kärnvapen.

Nordkorea har ändå upprepade gånger sagt att det är nära att utveckla en interkontinental ballistisk missil med en kärnstridsspets som kunde nå det amerikanska fastlandet.

Svar på pågående militärmanöver

Missiltestet var sannolikt ett svar på USA:s och Sydkoreas pågående årliga stora militärövning som Nordkorea brukar betrakta som ett hot och som en övning inför en invasion.

Över 320 000 amerikanska och sydkoreanska soldater deltar i övningen som under de två senaste åren har blivit allt mer öppet offensiv.

USA och Sydkorea har inte gjort någon hemlighet av att man övar hur man skall slå till mot den nordkoreanska ledningen i händelse av en militär konflikt.

Ett odaterat fotografi från år 2014 av Nordkoreas ledare Kim Jong Un som följer med provskjutningen av en Interkontinental ballistisk missil
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har inte ännu kommenterat de senaste missiltesten såsom han brukar göra
Bild: EPA/KCNA

USA och Sydkorea är fortfarande tekniskt sett i krig med Nordkorea eftersom man aldrig slöt ett formellt fredsavtal efter Koreakriget som varade från år 1950 fram till år 1953.

Nordkorea fördömde den årliga övningen i sedvanlig stil och meddelade att det var redo att slå tillbaka när som helst.

- Nordkorea kommer aldrig att förbli en passiv åskådare då den nya amerikanska administrationen avslöjar sin målsättning att utöva militärt tryck på Nordkorea samtidigt som det förbereder en invasion, skrev den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Nära att utveckla interkontinental missil

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade i sitt senaste nyårstal "att Nordkorea har nått det sista stadiet innan det kan testa en interkontinental ballistisk missil."

Donald Trump twittrade kort därefter att "så kommer inte att ske", men utan att detaljera vad han tänker göra om nordkoreanerna framhärdar i sina planer.

Enligt amerikanska uppskattningar kommer det ännu att ta minst ett par, tre år innan Nordkorea har kapacitet att utveckla en sådan långdistansmissil med en tillräckligt lätt kärnstridsspets.

Trumps administration har inte ännu lagt fram någon strategi för hur man skall motarbeta de nordkoreanska planerna.

Sydkorea oroat

Sydkoreas ställföreträdande president Hwang Kyo-ahn sammankallade genast landets nationella säkerhetsråd.

Hwang underströk vikten av att snabbt installera det kontroversiella amerikanska missilförsvarssystemet Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) i samarbete med USA.

Planerna tog ett konkret steg framåt nyligen då regeringen öronmärkte ett område där missilsystemet skall byggas nära huvudstaden Seoul som ligger endast 60 kilometer från den nordkoreanska gränsen.

Den konservativa sydkoreanska regeringens beslut att bygga upp Thaad-systemet förargar både Kina, Nordkorea och den sydkoreanska oppositionen som förutspås vinna presidentvalet senare i år.

Diskussion om artikeln