Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Artisten" Borgström snurrar upp försvar i NCAA – jämförs redan med storspelare

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Henrik Borgström draftas av Florida Panthers.
Bildtext Henrik Borgström tar stormsteg mot en plats i Florida Panthers.
Bild: John Crouch/Icon Sportswire/All Over Press

Henrik Borgström gör en stark säsong i Nordamerika. Juniorlöftet som inget NHL-lag ville ha sommaren 2015 har avslutat säsongen starkt. Förutom poäng har han också bjudit publiken på avancerade hockeykonststycken.

Finländaren avslutade grundserien i lördags då University of Denver besegrade Nebraska-Omaha med 3–0. Säsongen fortsätter nu med slutspel, den 10 mars börjar slutspelsserien mot Colorado College.

Borgström är 19 år gammal och kunde redan draftas sommaren 2015. Inget lag såg då tillräcklig potential i finländaren, men ett år senare draftades han i den första omgången som 23:e spelare av Florida Panthers.

Under sommaren tog Borgström klivet över till Nordamerika och universitetslaget University of Denver som spelar i NCAA-ligan. Borgström avslutade grundserien starkt och noterades för 6+3=9 poäng på de fem sista matcherna. På 30 matcher blev finländarens saldo 21+15=36 poäng.

Borgströms namn har inte enbart figurerat i poängprotokollen, utan videoklipp på hans prestationer har även cirkulerat på sociala medier. I slutet av februari snurrade han upp ett helt motståndarförsvar.

Hans 17:e mål för säsongen prisades på Twitter.

Även den sista grundseriematchen bjöd på ett snyggt mål av Borgström som i Denver kallas för "Artisten".

Jämförs med storspelare

I Denver jämförs Borgström redan med Paul Stastny. St. Louis-anfallaren har gjort 203+387=590 poäng på 735 NHL-matcher.

– Paul Stastny hade 17+28=45 poäng på 42 matcher som nykomling i Denver. Henrik Borgström måste vara den bästa nykomlingen sedan Stastny säsongen 2004–2005, skrev journalisten Mike Chambers som också bevakar NHL-laget Colorado Avalanche på Twitter.

NBC:s hockeyexpert Pierre McGuire valde att dra paralleller till tjeckiska hockeyartister.

– Han är mix mellan Jaromir Jagr och Petr Nedved, uppges McGuire ha sagt.

Stubb: Där är nästa stora stjärna

NHL-scouten Göran Stubb såg redan i januari 2016 stor potential i finländaren som petades från JVM-laget som vann guld på hemmaplan i början av 2016.

– Det finns en oerhört spelskicklig spelare i HIFK:s juniorlag som heter Henrik Borgström. Han kommer ursprungligen från Jokerit. Där är nästa stora stjärna. Åtminstone har han allt som behövs för att bli en bra spelare, konstaterade Stubb till Yle Sporten.

HIFK:s träningschef Ville Peltonen såg också stor potential i centern.

– Borgström är både klurig och skicklig. Han har potential att bli en riktigt bra spelare som kan livnära sig på ishockey, sade Peltonen till Yle Sporten.

– Han har passionen och om fem år tror jag betydligt fler än nu har koll på vem ”Niki” Borgström är, fortsatte Peltonen.

Ett halvår senare draftades Borgström av Florida Panthers.

Diskussion om artikeln