Nästan 90-årigt biläktenskap i kras – Opel får europeisk nystart
Det tyska bilmärket Opel får franska Peugeot och Citroën som bonussyskon i och med ett av de mest uppmärksammade företagsköpen i bilbranschen på länge.
Amerikanska General Motors har ägt Opel sedan år 1929, men nu går de skilda vägar.
När den franska biltillverkaren PSA köper Opel och den brittiska, identiska tvillingen Vauxhall (Opels varumärke i Storbritannien) slipper General Motors ett slukhål som har svalt stora summor pengar under flera år.
Den senaste tiden har det varit en dåligt bevarad hemlighet att GM vill sälja Opel, det har snarare spekulerats kring när en affär ska kunna offentliggöras.
Opel har varit förlustbringande under nästan ett decennium. I kombination med GM:s egna ekonomiska kriser var en skilsmässa en inte helt oväntad lösning.
När företagsköpet är slutfört ingår Opel i en heleuropeisk familj tillsammans med Peugeot och Citroën.
Opel blir mer europeiskt?
Trots de bakomliggande ekonomiska problemen verkar företagsköpet ändå inte vara något desperat rop på hjälp.
- Allt är ju bara spekulationer, men i praktiken brukar situationen utvecklas och förbättras i och med företagsfusioner. Man får ny fart och nya krafter, vilket brukar vändas till konsumentens fördel i det långa loppet, säger Pekka Rissa, vd för Bilbranschens centralförbund.
Rissa tror inte att konsumenterna ska märka av köpet, åtminstone inte genast. Det är också budet från General Motors i Finland.
- På kort sikt påverkar det inte på något sätt, men på längre sikt kommer vi att kunna tillverka bilar som bättre uppfyller de europeiska kundernas krav, säger Rami Kittilä.
Kittilä är vd för General Motors i Finland, men namnet på arbetsgivaren lär ändra till Opel så småningom.
Han ser positivt på företagsköpet.
- Här i Finland har vi tagit emot det här med entusiasm. Det är ju enorma möjligheter det här erbjuder oss i framtiden.
Goodbye, USA - Bonjour, Europe!
För Opels del är den nya ägaren PSA bekant i och med olika samarbetsprojekt.
Samarbete är tidens melodi, enligt Rami Kittilä kommer Opel knappast att bryta alla band till General Motors, utan pågående samarbeten fortsätter.
Men det verkar ändå vara en lättnad att slippa de amerikanska tyglarna.
- Att vi var i amerikansk ägo betydde att vi var väldigt globala, och vi konkurrerade om globala budgetar för undersökning och utveckling, säger Kittilä.
Det viktigaste med företagsköpet är att Opel nu kan forma ett företag som tillverkar bilar enligt europeiska önskemål.
Pekka Rissa från Bilbranschens centralförbund konstaterar att Opel nu kan koncentrera sig på en mer specifik marknad.
- Opel är naturligtvis ett globalt företag, precis som alla biltillverkare, men nu utgår man från den europeiska marknaden. General Motors kan inte längre styra investeringarna från andra sidan Atlanten, vilket jag ser som en positiv detalj, säger Rissa.
För Opels del ser man det som en styrka att komma in under samma tak med andra, stora, europeiska bilmärken. Rami Kittilä tror på gott samarbete.
- Om vi inom PSA använder våra bästa sidor, så borde vi ha mycket att vinna på det här, säger Kittilä.