Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Akilles möter Veiterä i bandyfinalen – Tomi Gröhn: "Dagsformen avgör"

Från 2017
Uppdaterad 06.03.2017 13:24.
Petteri Lampinen firar sitt mål i finalen mot Botnia 2016.
Bildtext Petteri Lampinen gav Akilles ledningen i finalen förra året.
Bild: Yle/Mikael Crawford

Varken Akilles eller Veiterä har vunnit mästerskapet på över 30 år. Bandyfinalen spelas på lördag i Borgå. Akilles-tränaren Tomi Gröhn tror på att arrangemangen nu fungerar.

Akilles vann den avgörande femte semifinalen mot JPS med 5–3 och tog sig till final.

– Det var en jättespännande match idag. Hela serien var jämn, JPS var en riktigt bra motståndare som spelade fem bra matcher. Vi var lite bättre och nu blir det final här i Borgå, sade Akilles-tränaren Tomi Gröhn till Yle Sporten efter matchen.

"Beror på dagsformen"

Veiterä har senast spelat i final år 1994. Villmanstrandslaget har fyra FM-guld, men har senast vunnit år 1980. I semifinalserien vann Veiterä över Kampparit med segrarna 3–2.

– Jag vet inte om det finns en favorit i finalen. Två topplag möts och båda är jättebra. Det beror på dagsformen men det är viktigt att vi får spela i Borgå på hemmaplan.

I Veiterä spelar Akilles-fostrade Emil Fedorov som gör sin första säsong i klubben. I grundserien noterades Fedorov för 16+8=24 poäng på 18 matcher, i slutspelet är saldot 5+1=6 poäng på 8 bataljer.

Kvällsmatch i år

Förra året började finalen Botnia–Akilles klockan 13.45, men fick avbrytas på grund av dålig is, och återupptogs först klockan 18.45 efter att solen gått ner. Botnia avgjorde då i förlängningen.

Gröhn som också tränade Akilles ifjol gör ingen hemlighet av vikten att spela på hemmais.

– Den största skillnaden är att vi spelar i Borgå. Jag vet att vi får till ett oerhört bra evenemang här. Vi får spela inför våra fans. Det har utlovats bra väder nästa vecka.

Meteorologiska institutet utlovar bra bandyväder, kring noll grader, och matchen börjar först klockan 17.00 på lördagen. Matchens sänds i TV2 och Alf Strömberg refererar på svenska.

"Vi gör vårt bästa"

Akilles har två guld, det senaste från 1985.

– Jag kan inte lova att det blir guld men jag lovar att vi gör vårt bästa, sade Gröhn.

På torsdagskvällen gör Kampparit och JPS upp om bronset i Sankt Michel.

Diskussion om artikeln