Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekonomin ett huvudbry för HIFK-fotboll – ”Alla tror att vi simmar i pengar”

Från 2017
Uppdaterad 06.03.2017 15:35.
Rene Österman, VD HIFK fotboll
Bildtext Helsingfors IFK:s VD, René Österman, jobbar hårt för att få plus och minus att gå ihop.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Det är inte lätt att hålla finanserna i balans i den finländska fotbollsligan. Helsingfors IFK:s VD René Österman medger att den ekonomiska biten är utmanande.

HIFK inleder sin tredje säsong i den inhemska fotbollens finrum i april. Österman sticker inte under stol med att intäktsströmmarna är begränsade.

– Det är utmanande. Fotbollen är inte en enkel businessmodell. Strömmarna är två. Intäkter från publiken och tillräckligt många samarbetspartner. Spelarförsäljningen är en väldigt liten del av inkomsterna, säger han.

Ingen mecenat i bakgrunden

Enligt Österman skulle den enklaste lösningen vara att hitta några starka finansiärer som vill stöda verksamheten och utveckla klubben på lång sikt. I motsats till flera andra inhemska klubbar så har IFK ingen mecenat som stöder föreningen.

– Alla tror att vi simmar i pengar för att vi är ett finlandssvenskt lag. Det stämmer inte. Allt vad vi gör och får i dag är tack vare vårt eget arbete, säger han.

Österman påpekar att IFK:s tillväxt har varit stark. På tre år har omsättningen vuxit femfaldigt.

– Jag har alltid pratat om att vi borde komma upp till en budget på 1,5 miljoner euro – då skulle vi vara bland de fyra till fem största klubbarna i Finland. Då skulle vi ha en spelarbudget som skulle föra med sig snabbare framgångar.

Sponsorerna står inte på kö

Helsingfors IFK:s fjolårssäsong var tung. Man säkrade ligaplatsen först i slutskedet av säsongen och Österman antyder att det slitsamma året lett till att det är svårare att hitta samarbetspartner.

– De står inte precis på kö. Då man har framgångar är det en annan sak. Då det går sämre är det tuffare. Man måste komma ihåg att den finländska fotbollen som produkt är väldigt liten. Den har vuxit till sig, ligan har blivit bättre, så det är positivt. Men jämför vi sponsormarknaden med Norge och Sverige så är vi på dagisnivå. Tyvärr, säger han.

Ingen har lyckats bryta HJK:S dominans

Många klubbar i huvudstadsregionen har under de senaste årtiondena försökt utmana HJK. Men främst på grund av ekonomiska problem finns varken Honka, PK-35, Allianssi eller Jokerit kvar på ligakartan.

Helsingfors IFK:s ledning har haft som motto att rätta munnen efter magsäcken. Det innebär att en del av IFK:s spelare inte kan satsa helhjärtat på fotbollen.

– Vissa spelare hinner inte komma på träningar under dagtid. Många i laget tvingas göra något vid sidan om och kan inte satsa 100 procent på fotbollen vilket är en självklarhet i HJK, säger mittfältaren Fredrik Lassas.

Tuffa kontraktsförhandlingar

Lassas representerade tidigare HJK och han säger att IFK:s knappa resurser märks främst då spelarna förhandlar om kontrakt.

– Såklart finns det spelare som har en såpass bra lön att de kan lugnt satsa på fotbollen, men det finns också spelare som inte kan räkna med enbart fotboll. Så finns det spelare som inte har kontrakt för att klubbens finanser inte är i skick. Det är såklart en nackdel att vi inte får ihop laget i december och att det fortfarande förhandlas med vissa spelare. Det är vår vardag, säger han.

Fredrik Lassas, HIFK fotboll
Bildtext Fredrik Lassas representerade HJK 2012-2014.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Den 20-årige Lassas studerar själv juridik vid Helsingfors Universitet vid sidan om fotbollen. Han påpekar att det är skäl att minnas IFK:s bakgrund. Ännu för tre år sedan höll klubben till i division två.

– Om vi når framgångar så kommer också pengarna att hitta klubben. Framgångar föder framgångar. Jag tror starkt på IFK:s grej.

Spelarna brinner för klubben

Lassas hävdar att IFK:s trupp kompenserar för resursbristen genom att brinna för klubben.

– I derbyna har vi sett att det inte är kvaliteten som avgör utan ofta är det hjärtat som är det viktiga. Det måste vi satsa på i år också. Att vi är det lag som har mest hjärta. Med hjälp av ligans särklass bästa fans så kommer det att bära oss långt.

Diskussion om artikeln