Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är HIFK fågel eller fisk i fotbollsligan – ”Vi har mycket att jobba på”

Från 2017
Uppdaterad 06.03.2017 15:35.
HIFK fotboll
Bildtext Antti Muurinen tog över HIFK-skutans roder i fjol.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Helsingfors IFK går en tung fotbollsligasäsong till mötes om resultaten under försäsongen är en indikation på vad som komma skall. IFK har vunnit endast en av sina sju matcher sedan årsskiftet.

Kritiken mot Helsingforslaget har stundvis varit frän. Man har bland annat hävdat att truppen är för tunn och att det saknas en röd tråd i spelet.

– Om man ser på våra resultat så är det lätt att ge kritik och säga att våra insatser inte hållit måttet. Det är sant. Vi saknar spetskompetens jämfört med i fjol. Då hade vi 25 spelare som vid något skede hade spelat i ligan, säger HIFK:s kapten Mika Väyrynen.

Mognar HIFK:s talanger?

Enligt Väyrynen har rutinen bytts ut mot ungdomlig iver. IFK har värvat ett flertal unga talanger, bland annat från lokalkonkurrenten HJK

– Vi har många talanger, som eventuellt är redo att ta följande steg i karriären. Och vi vill att de ska ta det steget. Men det är främst helheten som vi måste finslipa, poängterar Väyrynen.

HIFK förlorade mot HJK med 0-3 i Finlands Cup.
Bildtext HJK besegrade HIFK med 3-0 förra veckan.
Bild: Lehtikuva

Försvarsklippor har lämnat IFK

Det kretsar frågetecken framför allt kring IFK:s backlinje. Tuomas Aho avslutade sin långa karriär efter fjolårssäsongen medan hans mittbackskollega Juho Pirttijoki flyttade till GIF Sundsvall.

– Vi kanske inte har samma bredd som tidigare men i stället har vi riktigt bra topp 15-18. Dessutom har vi Väykkä (red. anm Mika Väyrynen) nu, vilket vi inte hade i fjol. Väykkä är ligans bästa spelare. Han tillför så mycket att vårt lag ser starkt ut, säger Fredrik Lassas och hänvisar till att Väyrynen anslöt sig till IFK:s trupp först på sensommaren.

Muurinen ger spelarna ett stort ansvar

IFK inleder den 8 april sin tredje ligasäsong med en bortamatch mot PS Kemi. Under debutsäsongen 2015 lyckades man förhållandevis väl då man slutade på en sjunde plats.

Under fjolåret hopade sig däremot problemen. Efter en jobbig första halva av säsongen fick den mångårige chefstränaren Jani Honkavaara sparken. Under Antti Muurinens ledning lyckades man med nöd och näppe undvika kvalspel.

– Inte kan jag sticka under stol med att det fanns vissa slitningar i fjol. Nu prövades ju stämningen där. Om man tänker på IFK:s historia de senaste fem åren med Honkavaara så nu börjar ju den historian vara lite all. Det som Muurinen gör bra är att spelarna får ett stort ansvar. Det är upp till oss att ta det ansvaret och bära det, säger Fredrik Lassas.

Fredrik Lassas, HIFK fotboll
Bildtext Fredrik Lassas betonar att IFK:s spelare har ett stor hjärta för klubben.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Lassas tro på Europaspel

Lassas betonar att det skulle vara oerhört viktigt att få en bra start på säsongen. Problemen eskalerade i fjol då förlusterna avlöste varandra under våren och sommaren.

– Jag tycker att vi ska vara på övre halvan. Topp fem har jag sagt inför varje säsong. I fjol hade vi en kämpig sommar men på hösten spelade vi på vår egen nivå och tog många poäng. Bara vi får en bra start kan vi kämpa om Europacupplatserna. Det är målet, säger han.

Mika Väyrynen är en aning återhållsammare då IFK:s mål för säsongen kommer till tals.

– Vi vill vara bättre än i fjol. Det är helt klart. Vi vill inte spela för liv och död under de sista omgångarna. Vi skall vara åtminstone bland de åtta främsta, säger lagkaptenen.

Diskussion om artikeln