Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inneluftsgruppen i Lojo: Nej till plastmattor på vissa betonggolv

Från 2017
renoveringen av golven i lovisa gymnasium april 2016
Bildtext Plastmattor är slitstarka och används ofta i offentliga byggnader. Dessvärre har det visat sig att de kan orsaka problem på fuktigt betonggolv.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det har visat sig att plastmattor ofta ligger bakom problemen med inomhusluft i Lojo. En arbetsgrupp som har jobbat med inomhusluften rekommenderar nu att staden slutar använda platsmattor på betonggolv som ligger på marken.

Särskilt problematiska är plastmattor på betonggolv som ligger på marken eller betonggolv som annars kan bli våta, säger arbetsgruppens ordförande Eero Soinio i ett brev till stadsstyrelsen.

I brevet sägs att plastmattorna kan orsaka problem också i sådana fall där golvet nu är helt torrt, men var vått då mattan lades.

För att undvika problem ska staden sluta använda plastmattor på de här besvärliga golven och istället använda kakel, stenbeläggning, klinker eller helt enkelt släta betongbeläggningar.

Inte helt stopp för plastmattor

Inneluftsgruppen konstaterar att plastmattor har många fördelar och kan användas på andra golv än just betonggolv som ligger direkt på marken eller som annars riskerar att bli våta.

På andra typer av golv kan de användas bara om man bara försäkrar sig om att mattorna, limmet och spacklet inte ger upphov till utsläpp.

Det betyder till exempel att det på bottenvåningen kan finnas klinkergolv och plastmatta på de övre våningarna, heter det i brevet till stadsstyrelsen.

Bland annat Sjundeå har haft stora problem med inomhusluften i sina skolor. I samband med platsmattorna i Aleksis Kiven koulu har man upptäckt att det finns kolväten i de medel som har använts i golven. Kolväten kan med tiden komma genom mattorna.

Diskussion om artikeln