Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo tar lärdom av vanvården på G1 och satsar på ny avdelning för minnessjuka

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 08:50.
Psykiatriska sjukhuset i Åbo
Bild: Yle/Nina Bergman

Tillsvidare har ingen sagts upp efter att det uppdagades missförhållanden på den psykiatriska avdelningen för äldre. Staden anser att det inte är befogat att ta till uppsägningar.

Förra veckan utdelade stadsdirektör Aleksi Randell skriftliga varningar till tre direktörer och en fick sig en anmärkning. Ingen av de anställda på avdelningen G1 som gjorde sig skyldiga till förseelser har sagts upp. De har tilldelats varningar och har antingen flyttats till andra enheter eller har avgått av andra orsaker.

Enligt stadsdirektör Aleksi Randell har ingen anställd ännu dömts för ett sådant brott att det skulle ha varit skäl till uppsägning. Det är klart att fallen är klandervärda, men inte i den grad att de skulle ha föranlett uppsägningar, säger Randell. Han säger att varje sådant fall av vanvård är ett för mycket och att staden har bett de berörda om ursäkt.

Tidigare fanns tre psykiatriska avdelningar för äldre i Åbo som nu är stängda. Vården ges nu i andra enheter och med betoning på öppen vård. Delvis påskyndades stängningarna av de uppdagade vanvårdsfallen, säger Katariina Korkeila, ansvarig direktör för vården.

Ny avdelning i Runosbacken

Sedan årsskiftet finns en ny avdelning som betonar rehabilitering av äldre med minnessjukdomar. Enheten med nio vårdplatser finns i Runosbacken. Medicineringen är minimal och omgivningen är trygg för patienterna, säger Korkeila. Platserna ska räcka till eftersom vårdbehovet på avdelningen vanligen är kortvarigt.

I övrigt är det en lång lista med åtgärder som vidtagits efter att vanvårdsfallen på G1 uppdagades. Bland annat ingår nya instruktioner och i varje skift finns nu en som ansvarar för att eventuella incidenter rapporteras till följande skift och till en förman, säger Korkeila.

Diskussion om artikeln