Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soffliggarna fler inför kommunalvalet?

Från 2017
Uppdaterad 10.03.2017 07:47.
väljarstödet för partierna inför kommunalvalet 2017
Bild: Yle/grafiken

Det sker inga stora förskjutningar i finländarnas politiska åsikter just nu. Det visar Yles månatliga opinionsmätning. De tre största partierna har tillsammans över 58% av väljarunderstödet, enligt opinionsmätningen från Taloustutkimus.

I jämförelse med senaste kommunalval är De gröna storsegrare. Förlorare är Sannfinländarna och Samlingspartiet, enligt mätningen.

I förhållande till de senaste valen kan man se flera skillnader. Men i förhållande till Yles mätning för en månad sedan är förskjutningarna ytterst små.

SDP går upp med 0,4 procentenheter, och har fortfarande över 20 % av väljarstödet. Centern har gått under 19% sedan senaste mätning och Samlingspartiet står på samma 18,4 som i januari.

Sannfinländarna går neråt också den här månaden, till 8,4, medan De gröna har stått stabilt på 13,7 % de senaste månaderna. Vänsterförbundet har gått något framåt, till 8,6 %. SFP och KD ligger båda på drygt 4 %.

Felmarginalen är +/- 1,5 procentenheter.

Hälften har inte bestämt sig

Taloustutkimus har intervjuat 4862 personer. Bara 54,6 av de tillfrågade ville berätta vem de skulle rösta på om kommunalvalet var nu. Så låg siffra har man inte sett under hela fjolåret, och den är överraskande så här tätt inför ett val.

Enligt t.f. professor Elina Kestilä-Kekkonen vid Tammerfors universitet brukar väljarna ha bestämt sig i det här skedet. Men det stora antalet osäkra kan också tyda på att valkampanjen blir livlig.

- Det finns många osäkra väljare. Det blir en stor väljarpotential som det lönar sig för partierna att locka och övertyga, säger Kestilä-Kekkonen till Yle. Kommunalvalet är ett personval, och mycket hänger nu på hur partiernas kandidatlistor ser ut.

Diskussion om artikeln