Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna har avslöjat planen som ska ersätta Obamacare

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 10:44.
Gipsförband med texten Jag älskar Obamacare
Bildtext För många i den fattigaste delen av befolkningen har Obamacare varit en välsignelse.
Bild: EPA/Yoon S. Byun / POOL

Republikanerna i USA:s representanthus har offentliggjort sin plan för hur de vill ersätta de centrala delarna i hälsovårdsreformen Obamacare.

I går var det äntligen dags för republikanerna i USA:s representanthus att avslöja detaljerna i det sjukförsäkringssystem som de vill att ska ersätta Obamacare.

I republikanernas plan “American Health Care Act” (amerikanska hälsovårdslagen) ska Obamacares system med statliga försäkringssubventioner ersättas med en ny form av individuella skattesubventioner och -anslag.

Det är tänkt att förmå amerikanerna att skaffa sig försäkring på den öppna marknaden.

Det kontroversiella lagförslaget innebär att statens roll i sjukförsäkringen minskar.

Ingen staffavgift

De amerikaner som inte vill ha någon sjukförsäkring ska inte heller längre behöva betala en straffavgift utan bara välja att ställa sig utanför, vilket inte tidigare var möjligt eftersom det skulle ha undergrävt hela systemet.

Obamacare är det inofficiella namnet på Patient Protection and Affordable Care Act (ung. lagen om patientskydd och rimlig kostnad för vård).

Det är en federal lag i USA som undertecknades av president Barack Obama 2010 som en del av en sjukvårdsreform i USA.

Behöll delar av Obamacare

Däremot har republikanerna i sitt förslag valt att behålla vissa populära delar av Obamacare. Barnen ska fortfarande omfattas av föräldrarnas försäkring ända tills de är 26 år gamla.

Dessutom ska det också i fortsättningen vara förbjudet för försäkringsbolagen att vägra försäkra personer som redan diagnostiserats med till exempel kostsamma kroniska sjukdomar.

Förslaget innebär startskottet för en hård och bitter kamp i kongressen som kan sluta i att USA:s största hälsovårdsreform på tiotals år upphävs.

Det nya förslaget måste godkännas av både representanthuset och senaten.

Skyltar utanför sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles

Trump vill inte lämna många utanför

Republikanernas förslag innehåller inte information om vilken effekt det nya systemet skulle få på antalet amerikaner som omfattas av sjukförsäkringen.

Flera amerikanska medier fastslog ändå att antalet människor med sjukförsäkring skulle bli färre. Ungefär 20 miljoner amerikaner som inte tidigare har haft sjukförsäkring har tack vare Obamacare kunnat skaffa sig försäkring.

Det här är en känslig fråga för republikanerna. Visserligen har republikanerna inte traditionellt prioriterat att så många personer som möjligt ska omfattas av sjukförsäkring.

Men president Donald Trump har signalerat att han inte vill införa en ny sjukförsäkringslag som skulle lämna många amerikaner utanför.

Ilska över prishöjningar

I USA var kritiken mot sjukvårdsreformen Obamacare hård under valkampanjen. Donald Trump lockade många missnöjda väljare att rösta på honom under valkampanjen med sitt löfte om att riva upp sjukvårdsreformen.

Efter att han blivit vald till president sade han att han ändå övervägde att behålla vissa delar av den.

Många amerikaner har varit arga på sjukvårdsreformen sedan starten, och prishöjningarna har bara ökat ilskan.

Mitt i valrörelsen fick missnöjet luft under vingarna när beräkningarna för år 2017 publicerades. Siffrorna visade att premierna skulle höjas med 25 procent under 2017, med stora variationer mellan delstaterna.

Efter att Trump valdes till president har ändå många väljare tagit kontakt med republikanska politiker för att protestera mot att deras sjukförsäkring ska försvinna.

För många i den fattigaste delen av befolkningen har Obamacare varit en välsignelse. De medellösa har erbjudits försäkringen till ett subventionerat pris.

Diskussion om artikeln