Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt stöd för François Fillon

Från 2017
Uppdaterad 26.03.2017 17:39.
François Fillon under ett kampanjmöte den 2 mars 2017
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Efter krismötet inom det franska partiet Republikanerna på måndag kväll ges högerns kandidat François Fillon fortsatt förtroende.

Den franska presidentkandidaten François Fillons parti Republikanerna höll på måndagen ett krismöte om den spända utvecklingen efter "Penelopegate" där kandidaten anklagas för korruption.

- Partistyrelsen ger sitt enhälliga stöd till François Fillon, meddelade Gérard Larcher från Republikanerna efter krismötet om den skandal som blossade upp kring högerns presidentkandidat tidigare i vinter.

Konservative Fillon lyckades alltså säkra sitt fortsatta stöd av partiet – tills vidare. Men frågan är om högerns väljare verkligen är övertygade efter den senaste tidens turbulenser?

Tidigare under måndagen chockades många av Alain Juppé som tippats ersätta Fillon. Under de senaste dagarna har många hoppat av Fillon och visat sitt stöd för den mer liberale Juppé.

Juppé chockade - ställer inte upp

Alain Juppé meddelade dock att han inte vill ställa upp som presidentkandidat och anklagade även Fillon för att ha lett in högern i en hopplös återvändsgränd.

- Det är för sent att få mig att ställa upp nu, sa han.

Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy försöker nu rädda högerns image och bjuder in till ett möte med Alain Juppé och François Fillon. Det är tänkt att symbolisera en försoning.

Sarkozy har sagt att det gäller att hitta en utväg ur denna situation som inte kan tillåtas fortsätta.

Att ersätta Fillon verkar för tillfället vara uteslutet. Inte minst då man i media påminner om att de donationer som samlats in via partiet Republikanernas valkampanj inte landar i partiets egen kista, utan pengarna kommer till ett litet parti som Fillon själv startat.

Skulle en annan kandidat ersätta Fillon kan personen vara tvungen att betala tillbaka donationerna till moderpartiet, meddelar pressen.

Åtal kan väckas

Sedan korruptionsanklagelserna i det så kallade Penelopegate startade i slutet av januari har François Fillon och hustrun Penelope förhörts av polis och husrannsakan har gjorts i parets hem.

Fillon anklagas för att ha betalat hustrun och två av parets barn för bluffjobb i parlamentet med skattepengar.

Åtal mot François Fillon i Penelopegate kan väntas så snart som den 15 mars.

-Utredningen och rapporteringen kring affären är en aldrig tidigare skådad smutskastningskampanj mot en presidentkandidat, sade Fillon under ett möte inför tiotusentals väljare på Place du Trocadéro i Paris i söndags.

Bara två dagar senare, den 17 mars, går tidsfristen ut för de kandidater som vill ställa upp i det franska presidentvalet 2017.

Dessförinnan måste varje namn få 500 underskrifter - inte av väljarna, utan av en borgmästare. Frankrike har 42 000 kommuner, men deras borgmästare kan stöda endast en enda kandidat var.

Vill ej ge upp

François Fillon har dock redan sina 500 underskrifter och hans mål tycks nu vara att hålla ut, trots avhopp efter avhopp.

Många väljare både till höger och vänster säger sig dock vara trötta på krisen med Fillon, där de andra kandidaterna hamnat i skymundan.

-Även Marine Le Pen i Nationella Fronten har många oklarheter, påminner studenterna Alexandra och Line om.

-Nu är det dags att media avslöjar mer om detta, tycker tjejerna.

Johan Tollgerdt
Paris