Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kemira förbereder muddring av Infjärden i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 09:02.
Infjärden
Bildtext Infjärden.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Kemira har börjat göra undersökningar inför muddringen av Infjärden. Före slutet av 2018 ska Infjärden vara muddrad, kräver Förvaltningsdomstolen.

Sedan 2013 har Kemira-området vid Infjärden i Vasa stått så gott som tomt, förutom några kontorsarbetare som ännu är kvar.

Förvaltningsdomstolen beslöt i slutet av 2015 att Kemira är skydlig att muddra Infjärden, där det bland annat har hittats vit fosfor på bottnen.

Kemira har fått tid på sig - i slutet av 2018 behöver muddringen vara gjord.

Nu har kemikalieföretaget börja titta närmare på saken.

- I förra veckan var Geologiska forskningscentralen på plats vid Infjärden och gjorde en omfattande skanning av gamla krigsmaterial, säger Tero Huovinen, kommunikationschef på Kemira.

Huovinen kan inte säga något om resultatet av skanningen ännu. Tidigare har Kemira anklagat försvarsmakten, som har tillverkat vapen i området, för den vita fosforn.

- Vi vill bara att det ska vara säkert att möjliggöra de kommande stegen, säger Huovinen.

Exakt vilka de kommande stegen är vill inte Huovinen kommentera före resultaten från skanningen har kommit.

Flyttar från Vasa

I nuläget arbetar ett fåtal personer kvar för Kemira i Vasa. Men Kemira har redan för några år sedan tagit beslutet att stänga sin operation i Vasa.

- I något skede kommer Kemira att lämna området, säger Huovinen.

Enligt Huovinen har kemikalieföretaget ständigt kontakt med olika myndigheter för att komma fram till en bra lösning för Infjärden.

- Nu ska vi analysera resultaten från undersökningen för att kunna göra upp en plan för de kommande, praktiska åtgärderna, säger Huovinen.

Diskussion om artikeln