Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea förbjuder malaysier från att lämna det slutna landet

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 07:10.
Malaysier får inte längre resa ut från Nordkorea efter att landets ambassadör Kang Chol utvisades från Malaysia
Bildtext Malaysier får inte längre resa ut från Nordkorea efter att landets ambassadör Kang Chol utvisades från Malaysia
Bild: EPA/WU HONG

Den diplomatiska konflikten mellan Malaysia och Nordkorea förvärras ytterligare.

Nordkorea har förbjudit alla malaysier att lämna det slutna landet och Malaysia svarade omedelbart med att införa utreseförbud för nordkoreaner.

Nordkorea säger att utreseförbudet är i kraft tills man kan garantera säkerheten för alla nordkoreaner i Malaysia.

Det är inte känt hur många malaysier som befinner sig i Nordkorea eller om beslutet också gäller diplomater.

Malaysias ambassadör har i varje fall utvisats och premiärminister Najib Razak fördömer Nordkorea i hårda ordalag och kräver att alla malaysier får lämna landet omedelbart.

- Denna avskyvärd åtgärd, att man i praktiken håller våra medborgare som gisslan, står i strid med internationell lag och diplomatiska regler, rasade Razak.

Malaysia kan ändå skatta sig lyckligt att det på måndagen hann förbjuda sitt fotbollslandslag från att resa till Nordkorea för en kvalmatch inför asiatiska mästerskapen år 2019.

Den nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur hårdbevakas nu av malaysisk polis
Bildtext Den nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur hårdbevakas nu av malaysisk polis
Bild: EPA/FAZRY ISMAIL

Ambassadören utvisades

Konflikten mellan länderna skärptes efter att Malaysia utvisade Nordkoreas ambassadör Kang Chol på måndagen.

Malaysia var missnöjt med att ambassadören hade riktat hård kritik mot mordutredningen kring Kim Jong-Nam, halvbrodern till Nordkoreas ledare Kim Jong-UN som mördades för drygt tre veckor sedan på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Malaysia försöker också få tag på två nordkoreaner som man vill förhöra om mordet. De två misstänkta - ett ambassadråd och en tjänsteman för ett flygbolag - har gömt sig på ambassaden i Kuala Lumpur.

- Hur länge vill de ännu gömma sig på ambassaden? Det är en tidsfråga innan de kommer ut, säger rikspolischefen Khalid Abu Bakar.

Malaysias rikspolischef  Khalid Abu Bakar säger att de gripna, misstänkta kvinnorna var väl medvetna om att de handskades med ett gift
Bildtext Rikspolischefen Khalid Abu Bakar vill ha tag på två nordkoreaner som gömmer sig på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur
Bild: EPA/FAZRY ISMAIL

Khalid klagade över att nordkoreanerna inte vill samarbeta och svara på frågor om huruvida Kim mördades med giftgasen VX den 13 februari då två kvinnor smetade något ämne på hans ansikte.

Malaysias inrikesminister säger att kvarvarande nordkoreanska diplomater inte får lämna landet och att ambassaden isoleras så att ingen kan komma ut eller in.

Visumfriheten hävs

Nordkorea har länge haft varma relationer med Malaysia som hörde till de få länder som tillät nordkoreaner att besöka landet utan visum. Denna visumfrihet har nu hävts.

Malaysia har för sin del belagt nordkoreaner med utreseförbud.

Polisen har samtidigt inlett en närmare granskning av nordkoreanska medborgare och företag i landet som misstänks ha deltagit i Nordkoreas försök att kringgå FN:s handels- och vapenembargo.

Polisen medgav nyligen att man länge har sett genom fingrarna på nordkoreanernas verksamhet i landet.

Diskussion om artikeln