Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Baltic Yachts i Jakobstad nyanställer 20

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 10:08.
Baltic 130 fot under byggnad
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Baltic Yachts i Jakobstad behöver över 20 båtbyggare till. Årets orderstock är fulltecknad. På Palma har varvet startat ett renoveringsvarv som kommit bra igång. I Jakobstad finns planer på att bygga ut varvet.

Baltic Yachts har just nu den största orderstocken bland segelbåtsvarven i världen, säger vd Sam Stenberg. Uppe i taket på varvshallen i Jakobstad hänger en banderoll " Vi bygger världens bästa båtar".

- Många kunder återkommer och det finns kunder som köpt sin sjätte båt av varvet. Det vittnar om kvaliteten.

Förtroendet för varvet syns i orderstocken som ger jobb in på 2018 och omsättningen är uppe i 40-50 miljoner euro per år.

Nu behövs det igen mera personal. 20 personer till produktionen och två eller tre ingenjörer till planeringen. Finns det lediga båtbyggare så ta kontakt, uppmanar Sam Stenberg.

Annars får man göra som tidigare. Starta en egen utbildning på varvet tillsammans med vuxenutbildningen på Optima.

Vd Sam Stenberg på Baltic Yachts
Bildtext Sam Stenberg.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Anställda nöjda

Det är inte alla förunnat att ha haft en trygg arbetsplats sedan 1999, säger Håkan Kecklund. Det var då han började på varvet. I dag är Kecklund en av 250 anställda.

Jag trivs med att jobba med händerna och att förverkliga kundernas önskemål, säger Kecklund. Om banderollen i taket säger han att det stämmer bra.

- Ibland bygger vi till och med bättre än kunderna förväntat sig.

Kölen målas till en segelbåt
Bildtext Här jobbar man med kölen på en båt.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Stora planer

På Palma har Baltic Yachts startat ett varv för renovering och uppgradering av äldre båtar. Där jobbar 13 anställda och det har kommit igång bra.

I Jakobstad finns planer på att förstora varvet. Målet är tillväxt och att nå en årsomsättning på 60 miljoner euro år 2020. Vi är före i tidtabellen, säger Sam Stenberg.

Tillverkning av nya segel- och motorbåtar ska ge 40 miljoner. 10 miljoner kommer från refit och service och ytterligare 10 miljoner från komposittillverkning till industrin.

- Som det ser ut kommer vi att behöva fler anställda i framtiden.

Sam Stenberg tillträdde som vd för Baltic Yachts ifjol. Han blev chef för ett varv som är ett världsnamn i båtkretsar. Om sin egen roll säger Stenberg att han vill att folk ska trivas på jobbet.

- Jag vill att de anställda vill komma tillbaka på jobb också nästa dag.

Det åstadkommer man bland annat med teambuildning och bra förebyggande hälsovård. Våra anställda är det viktigaste vi har, säger Stenberg.

Diskussion om artikeln