Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Musikskolan där eleverna kommer in genom fönstret

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 13:31.
Pojke spelar bläckblås i dokumentären Dixieland.
Bild: Sia Avantis Promo

Dokumentären Dixieland berättar historien om en jazzorkester för ungdomar i den lilla staden Kherson i södra Ukraina. Gruppen har blivit en symbol för orten och barnen uppträder på alla större högtider.

Orkesterns dirigent och ledare, 79-åriga Semion Nikolaevich Ryvkin, växte upp på en militäranläggning under andra världskriget eftersom han var föräldralös. Han har ägnat sitt liv åt musiken och undervisat många små bråkstakar i den en gång förbjudna jazzen.

Till Dixieland anländer de flesta barn "genom fönstret". De hör någon öva genom ett öppet källarfönster och blir intresserade. De modigaste vågar sig ner för trapporna till de nedslitna utrymmena och blir kvar.

När de lämnar källaren gör de det med nya värderingar, ändrade levnadsvanor, vänner och förhoppningsvis en ljusare framtid. Nu har många äldre medlemmar lämnat för studier på annan ort och Ryvkin lär upp nya. Bland andra 9-åriga talangen Polina.

I dokumentären möts ungdomen, där tron på dig själv bär dig framåt, och ålderdomen där det blivit bråttom att föra vidare dina kunskaper och insikter.

Det är också en berättelse om frihetens pris, framgång och berömmelse i dagens Ukraina.

Dokumentärens trailer på Youtube.

Orginaltitel: Dixieland (Ukraina & Lettland 2013)
30 dagar på Arenan

Regi: Roman Bondarchuk

Polina spelar saxofon i ett källarutrymme.
Bildtext 9-åriga Polina spelar saxofon i dokumentären Dixieland.
Bild: Sia Avantis Promo