Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säkerheten viktig när finländare köper bil

Från 2017
Inte alla använder säkerhetsbälte.
Bildtext Kom du ihåg säkerhetsbältet?
Bild: Yle/Elin Willows

Säkerhetssystem som hjälper till att hålla bilen under kontroll vid halt väglag är populära, medan över hälften av bilisterna inte ser någon nytta med teknik som håller bilen i rätt körfält.

Mer än två tredjedelar av finländarna anser att säkerheten är ett viktigt kriterium när de ska köpa bil.

Det framkommer i en enkät som Trafikskyddet har gjort. Drygt 1500 personer intervjuades för enkäten, av dem var ungefär 1200 bilister.

Drygt 40 procent av bilisterna berättade att de har farthållare och elektronisk stabilitetskontroll, och de anser att systemen är nödvändiga.

Knappar för farthållare.
Bildtext Farthållare är populärt bland bilister.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Ett annat vanligt säkerhetssystem är bältespåminnare i framsätet, medan ett likadant system för baksäten fortfarande är rätt sällsynt.

- Eftersom det fortfarande finns utrymme för förbättring när det gäller användningen av bilbälte, speciellt i baksätet, kunde en påminnelse i rätt tid få människorna att oftare använda bilbälte och förebygga de olyckor och dödsfall som orsakas av att man inte använder bilbälte, säger Trafikskyddets kontaktchef Tapio Heiskanen i ett pressmeddelande.

Aktiv och passiv säkerhet

De system som uppskattas mest är teknik som hjälper till att hålla bilen på vägen vid halt väglag, system som lindrar konsekvenserna efter en krock och apparatur som är till nytta när man kör i mörker.

Ett system som hjälper föraren att hålla sig i rätt körfält är inte vidare populärt. Hälften av de som svarade på enkät anser att de inte behöver ett sådant system.

Olika former av säkerhetsteknik kan vara till stor nytta, både för att förebygga olyckor och för att lindra personskador.

- Aktiv säkerhetsteknik stöder föraren på vägen, korrigerar hans eller hennes fel och varnar vid behov. I bästa fall förebygger den alltså olyckor. Passiv säkerhetsteknik däremot lindrar olyckans konsekvenser, säger Tapio Heiskanen.

Diskussion om artikeln