Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regelbunden motion räddade Maria

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 09:07.
Maria Knuts och personliga tränaren Jucci Hellström poserar
Bildtext Maria Knuts genomförde sin livsstilsförändring med pt:n Jucci Hellström
Bild: Yle

Årskiftet 2011-2012 blev startskottet för ett hälsosammare liv för Maria Knuts. Då visade vågen 105 kg och det fanns orsak till att börja se över levnadsvanorna. På sex månader gick Knuts ner 40 kg och sedan september år 2012 har hon tränat tillsammans med personliga tränaren Jucci Hellström.

I dagens läge är hälsa och motion en viktig del i Knuts liv och hon tränar 4-5 gånger i veckan, varav en av träningarna är tillsammans med Hellström.

Livsstilsförändringen har gjort Knuts till en gladare och piggare människa som tack vare regelbunden träning nu även sover bättre än hon gjorde tidigare.

Maria Knuts tar i allt vad hon orkar i benpressen.
Bildtext Maria Knuts har inte bara gått ner i vikt, utan också blivit starkare.
Bild: Yle

150 minuter i veckan

Utgående från motionsrekommendationer enligt God medicinsk praxis berättar specialläkaren i idrottsmedicin Klaus Köhler att en vuxen människa i ålder 18-64 år rekommenderas att motionera 150 minuter i veckan av måttlig motion eller 75 minuter av mera belastande motion.

Motionen ska spridas ut på två eller flera dagar i veckan.

Även muskelövningar för de stora muskelgrupperna rekommenderas två gånger i veckan. För människor över 65 år tillkommer även balansträning.

Var ska man börja?

Det finns flera olika tester du kan göra för att ta reda på din fysiska hälsa t.ex. belastningsprov, fystest, promenadtest, muskelkonditionstest och så vidare. Men om du inte vill göra dylika tester är följande tecken på god fysisk hälsa enligt Köhler.

- När man mår bra, orkar bra och är i balans. När man klarar av att gå igenom arbetsveckan, sin fritid, semester och fortfarande känner sej pigg efter det.

Idrottsläkaren Klaus Köhler poserar i sin vita läkarrock.
Bildtext Specialläkare, idrottsmedicin Klaus Köhler
Bild: Yle

Vågen berättar inte hela sanningen

Vad vågen visar är även mycket individuellt. Det att man har en normal vikt betyder inte automatiskt att man har en god hälsa.

- Det är viktigare att man är i bra fysisk kondition än att vågen visar att man har en normal vikt. Det viktigaste är vad vi klarar av, inte vad vågen visar, säger Köhler.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln