Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern burar in alla asylsökande

Från 2017
Uppdaterad 09.03.2017 10:05.
Ungerska soldater patrullerar vid gränsstängslet mot Serbien i december 2016.
Bild: EPA/SANDOR UJVARI HUNGARY

Det ungerska parlamentet beslöt på tisdagen med stor majoritet att bura in alla asylsökande i läger nära landets södra gränser. Det gäller både dem som redan finns i landet och dem som försöker ta sig in i Ungern i framtiden.

Den ungerska regeringen motiverar lagen med att de asylsökande utgör en säkerhetsrisk om de rör sig fritt i Ungern. Premiärminister Viktor Orban säger att lagen är ett svar på terrorattacker i Europa som har utförts av migranter.

Parlamentet klubbade igenom planen trots den hårda kritik som planerna fått från människorättsorganisationer och inom EU. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch (HRW) anser att automatisk internering av asylsökande strider mot både internationell rätt och EU-rätt.

Vid FN:s flyktingorganisation UNHCR är man mycket bekymrad över situationen.

UNHCR: Oacceptabelt, olagligt och oetiskt

- Det här kommer att slå otroligt hårt mot asylsökande, deras familjer och framförallt barn som kommer att låsas in under oacceptabla förhållanden, säger Caroline Bach på UNHCR.

- Just barn ska inte få låsas in på det här sättet det kan ha förödande konsekvenser för deras utveckling, säger Bach. Vi kommer att se en fruktansvärd inverkan både fysiskt och psykologiskt om det här genomförs, säger Bach.

Bach konstaterar att planerna strider mot Ungerns skyldigheter mot internationell lagstiftning och EU:s lagar.

- Asylprocessen i Ungern kan ta flera månader och det här kommer att innebära ett otroligt lidande. Det är fullkomligt oacceptabelt, olagligt och oetiskt.

Taggtrådsstaket

I praktiken innebär det att alla asylsökande – inklusive barn – kommer att låsas in i containrar omringade av höga taggtrådsstaket.

Hittills har speciellt barnfamiljer placerats i öppna läger under den tid som deras asylansökningar har behandlats men nu ska också de alltså placeras i slutna läger.

EU beslöt för ett år sedan att omfördela 160 000 flyktingar som redan befinner sig i Europa. Ungern har vägrat ta emot sin andel av flyktingarna. Den ungerska regeringen säger att drygt 1 000 personer har ansökt om asyl i Ungern i år.

Diskussion om artikeln