Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anhörig vill se fängelsestraff efter vanvården i Kuppis

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 08:10.
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bildtext Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bild: Yle/ Nora Engström

Erja Ekholm är långtifrån nöjd med Åbo stads efterbehandling av de anställda som blev anklagade för vanvård på den psykiatriska avdelningen G1. - De som gjorde det här borde ha fängelse, säger hon.

Speciellt upprörd är hon över att ledningen inte fick något "riktigt straff". Tre direktörer fick skriftliga varningar och en fick en anmärkning. Också vårdarna kom undan med varningar.

Enligt Erja Ekholm dubbelmedicinerades hennes alzheimersjuka man för att vårdarna skulle få sova på nätterna.

- De som gjorde det här borde ha fängelse, tycker jag! Och sedan sparken.

Erja Ekholm är upprörd över att ledningen på avdelningen inte alls har ifrågasatts. Enligt Erja såg ledningen hur hennes tidigare så resliga och rörliga man gick i fosterställning och varken kunde prata eller gå under de två veckor han var på avdelningen. Han hade också blivit isolerad tre gånger. Inte heller hade någon hänsyn tagits till att han är rikssvensk och inte alls förstår finska.

- De som gjorde det här borde ha fängelse. Och sedan sparken.

Erja Ekholm har kontakt med andra tidigare anhöriga till patienter på avdelning G1. Och hon kommer inte att ge upp kampen för patientsäkerheten. Hon ska kontakta justitieombudsmannen, Högsta förvaltningsdomstolen och hon är beredd att gå till Europadomstolen om ingenting annat hjälper.

- Vad ska vi tro om vårt hälsovårdssystem?

Enligt Erja Ekholm räcker inte en ursäkt på långt när för de anhöriga som får leva med vetskapen om hur deras närmaste har behandlats på psykavdelningen G1 i Åbo.

- Jag kommer aldrig att komma över det!

Diskussion om artikeln