EU-dom: Människor som riskerar tortyr behöver inte beviljas humanitära visum
Flyktingorganisationer hade hoppats på lagliga vägar in i EU för asylsökande som riskerar tortyr, men EU-domstolen krossade de förhoppningarna med tisdagens dom.
Domen i EU-domstolen i Luxemburg handlar om en kristen syrisk familj. I oktober i fjol ansökte familjen om ett 90-dagars visum till Belgien vid belgiska ambassaden i Libanon för att söka asyl i Belgien.
Pappan i familjen ska ha kidnappats och torterats av en beväpnad grupp. Gruppen hade släppt honom mot en lösensumma, men som kristna befarade familjemedlemmarna fortsatt förföljelse.
Belgiska myndigheter avslog deras visumansökan, men de förde ärendet vidare och för en månad sedan rekommenderade EU-domstolens generaladvokat att domstolen skulle döma till förmån för familjen.
Domstolen gick emot generaladvokatens rekommendation
Generaladvokaten ansåg att Belgien borde vara skyldig att utfärda så kallade humanitära visum, eftersom familjen riskerade tortyr i sitt hemland.
Tisdagens dom gick emot generaladvokatens rekommendation. Det överraskade många bedömare, eftersom EU-domstolen brukar följa de här rekommendationerna.
Enligt EU-domstolen kan medlemsländerna inte enligt EU-lagstiftning förutsättas bevilja humanitära visum till personer som vill komma in på deras territorium för att ansöka om asyl.
"Skulle underminera den allmänna strukturen i EU:s asylsystem"
Däremot får EU-länder - om de så önskar - införa humanitära visum i sin nationella lagstiftning, enligt EU-domen.
Enligt domstolen gäller dessutom EU:s viseringsregler bara visum för kortare vistelser, men eftersom familjen uttryckligen ville stanna i Belgien längre än 90 dagar så gällde inte visumreglerna dem.
Dessutom varnar EU-domstolen för att det "skulle underminera den allmänna strukturen" i EU:s asylsystem om personer från tredje land skulle beviljas inresevisum för att sedan få internationellt skydd i valbart EU-land.
Den belgiske migrationsministern jublade över beslutet på Twitter.
"Medborgarorganisationer ville flytta EU:s gränser till europeiska ambassader utomlands, EU-domstolen mycket tydlig: inga förpliktelser för medlemsländerna, skrev Theo Francken.
Francken varnade tidigare för att en motsatt dom skulle leda till "en ström av tiotusentals människor mot de belgiska konsulaten i Beirut och Ankara".
Både flyktingorganisationer och Europaparlamentet har talat för nya visumregler. Regler som skulle ge asylsökande möjlighet att söka sig lagligt in i EU med hjälp av humanitära visum.
De förhoppningarna krossades nu.
Tretton EU-länder och EU-kommissionen stod på Belgiens sida i EU-domstolen.
Amnesty: Resten av världen måste lappa på då USA stänger gränser för flyktingar
Det finns över en miljon flyktingar i världen.