Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studenthälsan till alla studerande - men först år 2019

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 14:00.
Studerande i bibliotek
Bildtext Studerande i hela landet ska släppas in i värmen och få tillgång till Studenthälsans vård. Men det dröjer över 2 år innan det blir verklighet och många detaljer är ännu oklara.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Om drygt två år ska alla 140 000 yrkeshögskolestuderande i landet få tillgång till Studenternas hälsovårdsstiftelse. För enskilda studerande betyder det bättre och snabbare vård för en extra avgift på 50 euro per år, men ingen vet vad som händer med Studenthälsan om regeringens jätteprojekt, vårdreformen, faller.

Regeringen har inte backat från alla sina utbildningslöften.

I december stod det klart att också de som studerar vid yrkeshögskolor får tillgång till Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS), som tidigare bara betjänat dem som är inskrivna vid universitet.

Vid yrkeshögskolorna är det här goda nyheter.

- Det är en stor grej för studerandena eftersom vårdutbudet blir bredare. Det kommer att hjälpa massor, säger Annika Eskman, ordförande vid Arcada studerandekår.

Annika Eskman, styrelseordförande för Arcada studerandekår 2017.
Bildtext Annika Eskman leder styrelsen i Arcada studerandekår - ASK år 2017.
Bild: Niklas Evers

I dagens läge delar alla studerande vid yrkeshögskolan Arcada på en hälsovårdare och en psykiatrisk sjukskötare.

- I praktiken blir man ändå skickad vidare till den kommunala hälsovården om man blir akut sjuk, säger Eskman.

Studerande drog jackpot i vårdrefomen

Det var länge oklart hur det skulle gå med Studenthälsan i social- och hälsovårdsreformen (på finska sote-reformen).

Studentkårerna har bland annat varit oroade för att SHVS skulle falla mellan stolarna i den stora reformen och att den statliga finansieringen skulle försvinna.

Men oron var obefogad. I december meddelade regeringen att Studenthälsan tas i beaktande i vårdreformen, att alla studerande ska få tillgång till vården som erbjuds och att vården ska utvecklas.

Studerandekårernas förbund Samok, som länge lobbat för att få tillgång till Studenthälsan, fick orsak att fira regeringens besked inför jul.

140 000 studerande påverkas - om några år

Studenthälsans förändring rullar nu på enligt samma tidtabell som vårdreformen.

Det här betyder att de som är inne på slutrakan av sina studier vid en yrkeshögskola kanske aldrig får en chans att utnyttja Studenthälsans tjänster.

Jimmy Nylund är styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund, med ansvar för hälsovårdsfrågor.

När vågar vi tro att studerande vid yrkeshögskolor kan boka tandläkartid vid Studenthälsan?

- Senast 2019, skulle jag säga. Möjligtvis från läsåret som börjar 2019, säger Nylund.

Jimmy Nylund, styrelsemedlem i Finlands studentkårers förbund med ansvar för hälsovårdsfrågor.
Bildtext Jimmy Nylund sitter med i FSF:s styrelse år 2017 där han funderar på hur Studenthälsan ska utvecklas så att alla studerande får tillgång till bra vård.
Bild: Niklas Evers

Om tidtabellen håller är det ännu två och ett halvt år kvar innan alla studerande har tillgång till SHVS.

När vårdreformen väl klubbats igenom kommer alla 140 000 studerande vid yrkeshögskolor att få använda Studenthälsans sjukvård. Det är ungefär dubbelt fler studerande än SHVS tar hand om i dagens läge.

Det kommer alltså att krävas flera nya mottagningar och sjukhus, mer personal och en hel del nya statliga pengar innan SHVS klarar av utmaningen att fördubbla sin kapacitet.

På Finlands studentkårers förbund hoppas man att en större Studenthälsa leder till så kallade synergieffekter, alltså att vården inte bara blir tillgänglig till flera studerande utan att också kvaliteten förbättras.

Också studerande vid Arcada räknar med bättre vård.

- Man kan också kanske få lite bättre service på svenska. Så det är nog en jättestor och bra grej för alla, säger Eskman.

50 euro dyrare att studera vid yrkeshögskolor

Exakt hur nya SHVS kommer att fungera är ännu oklart. En arbetsgrupp där både FSF och Samok finns representerade filar på lagtexten och hoppas ha den klar till hösten.

- Just nu försöker vi hitta lösningar på hur lagstiftningen ska se ut, säger Nylund.

En studerande i vit t-skjorta cyklar fram till studenthälsovårdens hus i Åbo är ett grått höghus i fem våningar.
Bildtext Studenthälsan har i dag mottagningar på 13 orter, bland annat i Åbo. Då kundunderlaget fördubblas måste också nya mottagningar öppnas.
Bild: YLE/Nora Engström

Klart är åtminstone att studerande vid yrkeshögskolor kommer att betala sin hälsovård via en årlig avgift som troligtvis kommer att ligga på cirka 54-55 euro.

Det är samma summa som universitetsstuderandena i dagens läge betalar till SHVS via sin obligatoriska studentkårsavgift, som ligger på drygt 100 euro per år.

Troligtvis kommer också hälsovårdsavgiften att bli obligatorisk. Ett försök att erbjuda Studenthälsan till alla studerande, som Social- och hälsovårdsministeriet genomförde 2011-2014, visade att frivilliga avgifter inte fungerar.

Oklart vad som händer om vårdreformen brakar samman

Men vårdreformen är ett jätteprojekt och långt ifrån all lagtext är färdigskriven. Det är alltså ännu öppet exakt hur framtidens hälsovård ser ut.

Dessutom har reformen flera gånger stött på patrull och skickas tillbaka till ritbordet.

Vad händer med yrkeshögskolestuderandena om vårdreformen inte blir av?

- Vi har inte undersökt scenariot där sote-reformen faller, men också om det händer hoppas vi att det just det här går igenom ändå, säger Jimmy Nylund.

Diskussion om artikeln