Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Resten av världen måste lappa på då USA stänger gränser för flyktingar

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 19:53.
Syriska flyktingbarn i Turkiet.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Det nya inreseförbundet som president Donald Trump introducerade på måndagen sätter stopp för landets flyktingprogram. Inga flyktingar tas emot under en period av 120 dagar och flyktingkvoten halveras.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International är det här katastrofalt med tanke på flyktingarnas rättigheter.

Av världens länder har USA länge tagit emot det största antalet kvotflyktingar. Nu skär Trump ner antalet med hälften, till 50 000 personer. Över en miljon flyktingar världen över väntar på omplacering.

- Nu stängs dörren för flera tiotusen människor, säger Amnestys juridiska expert i Finland, Mikko Aarnio.

Få länder bär ansvar

Över hälften av världens flyktingar bor i bara tio länder. Jordanien, Turkiet, Libanon och Pakistan har tagit emot mest flyktingar. Trump sänder ett allvarligt budskap till de länder som bär det största ansvaret.

- Till exempel Turkiet, som har tagit emot två miljoner flyktingar har sänt tillbaka afghaner till förhållanden där de hotas av omänsklig behandling. Hur försäkrar vi oss om att avtalen håller om världens ledande länder flyr sitt ansvar, frågar sig Aarnio.

Amnesty: Finland måste höja sin kvot

Finlands flyktingkvot har länge varit 750 personer. På grund av läget i Syrien höjdes kvoten tillfälligt med 300 personer under åren 2014 och 2015.

Sverige höjer sin kvot till 5 000 flyktingar under nuvarande regeringsperiod. Norge har lovat att också i år ta emot 3 120 flyktingar.

Aarnio säger att Finland bör bära sitt ansvar och höja sin kvot ordentligt.

Av de över en miljon flyktingar som är i brådskande behov av omplacering tas bara var tionde med i de nationella flyktingkvoterna. De som väljs ut är de mest sårbara som offer för tortyr och våld, kvinnor och barn, sjuka och äldre flyktingar.

Arkivbild på demonstration i Beirut i krav om skydd för tortyrhotade syrier.

EU-dom: Människor som riskerar tortyr behöver inte beviljas humanitära visum

Inga nya lagliga vägar in i EU för tortyrhotade asylsökande.

Diskussion om artikeln