Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polska kvinnor varnar för Trump - "Först tar de kvinnornas rättigheter - sedan nedmonteras demokratin"

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 17:02.
protest mot begränsandet av aborträtten
Bildtext Protester mot regeringens planer på att förbjuda abort fungerade i okober 2016.
Bild: EPA/JAKUB KAMINSKI

I dag på den internationella kvinnodagen hålls stora protester i Polen. Många kvinnor i landet är bekymrade över utvecklingen inte bara där utan i hela världen. På måndagen publicerade flera polska och utländska tidningar ett öppet brev och en varning till världens kvinnor.

Till kvinnorna i USA och i världen - en varning och ett stridsrop från Polen, är brevet rubricerat.

Vi, de polska kvinnorna, har bevittnat hur det största hotet mot USA:s demokrati har uppstått i form av Donald Trump med en vämjelig känsla av igenkännelse.

Kära kvinnor i USA och världen - era rädslor är befogade, men ni är inte ensamma.

Läs hela brevet på engelska här

En av initiativtagarna är Paulina Reiter, som är chefredaktör för Wysokie Obcasy, kvinnoveckomagasinet vid Polens största liberala tidning Gazeta Wyborcza.

- Vi fick en sådan déjà-vu-känsla. Vi har upplevt samma spänningar och samma rädsla som man ser i USA nu, säger Reiter.

Situationen i Polen har snabbt förändrats

Polen har i ett år haft en starkt högerkonservativ regering som så fort de kom till makten började skära ner i kvinnors rättigheter - först på bordet var en lag som skulle ha förbjudit alla aborter.

Men efter en stor protest i oktober så stoppades lagen.

- När regeringen började arbeta mot kvinnorna fick jag en fruktansvärd attack av förtvivlan och frustration, och jag tror att det är det de amerikanska kvinnorna känner nu, säger Paulina Reiter.

Med brevet vill initiativtagarna visa solidaritet de amerikanska kvinnorna och varna för konsekvenserna om man inte kämpar emot. I det långa loppet vill de påverka politiken.

En av de första sakerna Donald Trump gjorde som president var att underteckna ett dekret om att begränsa aborträttigheterna.

Märker man att regeringen börjar begränsa kvinnors rättigheter gäller det att agera snabbt.

- Det börjar med kvinnornas rättigheter och går vidare till en nermontering av demokratin. Efter det följer miljöförstörelse och att immigranter behandlas dåligt, säger Reiter.

Kvinnor som protesterat har hotats

Protesterna i oktober ifjol och på kvinnodagen tar exempel från Island år 1975 då nästan alla kvinnor i landet strejkade för att visa hur viktiga kvinnor är för samhället och få samma rättigheter som män.

- De som kan vara borta från jobbet är det, andra kan göra en svart protest som vi gjorde i oktober, säger Reiter.

Genom att klä sig i svart eller sätta upp planscher på jobbet och verbalt uttrycka sin protest kan man också delta.

Men bara klädvalet kan kräva mycket mod - efter den förra svarta protesten hotades till exempel lärare som klätt sig i svart med åtal, berättar Reiter.

Hon är ledsen och bekymrad över utvecklingen i Polen. Det saknas en dialog, säger hon.

- Politiker och aktivister i den konservativa högerrörelsen vägrar tala med oss, så vi kan inte diskutera. Det är en riktigt dålig situation, ett dödläge där inga idéer utbyts mellan de två lägren, säger Reiter.

Diskussion om artikeln