Nytt ambitiöst förslag om EU:s flyktingpolitik: Visa solidaritet eller gå miste om EU-pengar
Alla EU-länder ska vara skyldiga att ta emot asylsökande. Det föreslår den svenska liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström i ett nytt förslag om hur EU:s asylpolitik ska utformas i framtiden.
- Vi måste lämna en situation då en handfull av EU:s medlemsländer tar ansvar medan andra gör väldigt lite, några länder inget alls, säger den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från den liberala gruppen ALDE.
Wikström har ett tungt uppdrag. Utgående från hennes förslag ska EU-parlamentet utforma sin gemensamma ståndpunkt om hur EU:s framtida asylpolitik ska se ut.
EU-ländernas regeringar ska sedan i ett senare skede ta ställning till det förslag som EU-parlamentet enas om.
Radikalt förslag
Cecilia Wikströms förslag till ny asylpolitik som presenterades för journalister i Bryssel i tisdags är ambitiöst.
Wikström vill förändra EU:s asyl och flyktingpolitik från grunden.
- Vi har plåstrat, lappat och lagat förskräckligt mycket. Som till exempel EU:s avtal med Turkiet, som att införa gränskontroller eller den tillfälliga omfördelningen av 160 000 asylsökande från Grekland och Italien. Allt dessa åtgärder är nödåtgärder. Nu måste vi sluta ta till nödåtgärder och införa ett reguljärt asylsystem.
Varje land ska tvingas ta emot flyktingar utgående från en kvot som baserar sig på landets BNP och befolkningstillväxt
Wikströms förslag bygger långt på EU-kommissionens förslag från ifjol, men på flera punkter går hon längre än kommissionen.
Hon föreslår liksom kommissionen att varje land ska tvingas ta emot flyktingar utgående från en kvot som baserar sig på landets BNP och befolkningstillväxt.
Dessutom föreslår hon att asylsökande inte ska kunna välja land, utan de ska vara tvungna att bosätta sig i det land de anvisas till.
Men utöver det föreslår Wikström att en automatisk fördelningsmekanism ska slå till redan när kvoten har uppfyllts till 100 procent, inte 150 procent som kommissionen föreslagit.
Det innebär att när till exempel Grekland tagit emot så många asylsökande att deras kvot är fylld så triggas en permanent omfördelningsmekanism så att de resterande asylsökande som finns i Grekland fördelas till andra medlemsländer.
Flera länder motsätter sig bindande kvoter
Men EU-parlamentariker Cecilia Wikström förslag om ett gemensamt system för flyktingmottagningen stöter på patrull i flera medlemsländer.
De mest högljudda kritikerna är länder som Ungern, Tjeckien, Polen och Slovakien, de så kallade Visegradländerna, som har uppgett att de under inga omständigheter kan gå med på bindande flyktingkvoter.
Det var också därför som EU-kommissionen ifjol föreslog att länder som vägrar ta emot flyktingar kan få säga köpa sig fria, prislappen är 250 000 euro per asylsökande.
Men Cecilia Wikström säger i sitt förslag nej till en dylik prislapp.
- Jag finner det djupt oetiskt att sätta en prislapp på varje människa. Jag tycker att EU borde ha kommit längre än så.
Vill köra över trilskande medlemsländer
Cecilia Wikström föreslår att EU:s medlemsländer ska godkänna EU:s nya asylpolitik genom majoritetsbeslut. De innebär att länder som motsätter sig bindande kvoter kan köras över av majoriteten.
Så hände hösten 2015 då EU-länderna röstade om omfördelningen av 160 000 asylsökande från Grekland och Italien.
Finland röstade då blankt men har sedan dess hört till de länder som tagit emot flest asylsökande enligt denna tillfälliga mekanism.
Däremot har flera länder inte levt upp till beslutet. Av de 160 000 har hittills bara 15 000 personer omfördelats.
För att inte asylpaketet ska gå samma öde till mötes föreslår Cecilia Wikström att länderna som inte visar solidaritet kan få indraget EU-stöd.
- Har ett medlemsland fram till årets slut inte uppfyllt sin del så håller man inne de fondmedel från EU som landet har ansökt om.
Djupa sprickor inom EU
Målsättningen är att EU ska enas om en ny asyl- och flyktingpolitik ännu i år. Men motsättningarna är stora och förhandlingarna blir svåra.
Det är inte bara länderna i Östeuropa som kommer att ha invändningar. Frågan är hur Sannfinländarna kommer förhålla sig till bindande flyktingkvoter den dagen då den finländska regeringen ska forma sin ståndpunkt.
EU-parlamentets föredragande Cecilia Wikström är ändå hoppfull.
- När vi talar med medborgare runt om i Europa så säger de att det är märkligt att vi inte lyckats få en till stånd en politik där varje land tar ansvar och tar sin proportionerliga del för de människor som kommer hit. Vi behöver visa att EU kan leverera också inom asylpolitiken, slår Wikström fast.
Ungern burar in alla asylsökande
Omkring 1 000 har ansökt om asyl i Ungern i år