Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Prekariatet, karriären och livet

Från 2017
Uppdaterad 08.03.2017 09:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vi pratade på jobbet om ordet karriär och de flesta av oss tyckte att det kanske inte är så populärt att göra karriär mera, att man hellre satsar på självförverkligande.

Eller har vi slutat att tala om karriär helt enkelt för att så få har möjlighet att planera sin framtid för någon längre tid? Många hoppar från osäkra visstidsanställningar till kortare projekt, ibland med långa faser av arbetslöshet där emellan. Prekariatet kan visserligen drömma om både självförverkligande och karriär, men ofta handlar det ändå i praktiken om att få ihop till nästa månads hyra.

När vi planerade innehållet för en Lassosändning om karriär bollade vi idéer som mycket handlade om folk som vågat hoppa av yrkeskarusellen eller om mänskor som gjort sin hobby till sitt yrke och i vidare bemärkelse även till sin karriär. Eftersom nästan alla vi som satt och bollande för tillfället har eller åtminstone nyligen haft en längre anställning bakom oss pratade vi symptomatiskt nog mest kring ämnen som förutsätter en viss rörelsefrihet.

Ikväll har Lassos karriär-avsnitt premiär på Yle Fem kl 20 och förvisso blev det ett fint avsnitt med ovanligt intressanta och stora namn som exempelvis författarna Martina Haag, Tone Schunnesson och Martin Engberg, dessutom en it-chef som plötsligt inte kunde sluta dansa, men har vi ändå varit alltför snäva när vi behandlade vårt tema?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln