Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marsauktionen startade bra - nu går skinnen åt

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 22:46.
Vit mink i bur.
Bildtext Saga Furs auktion i Vanda har inletts bra med goda priser på minkskinn. Arkivbild.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Saga Furs marsauktion i Vanda har startat bra och det ger hopp för pälsdjursodlarna. - Vi får troligtvis lönsamhet den här säsongen, säger Ulf Eriksson.

En av årets viktigaste skinnauktioner är Saga Furs marsauktion. Den inleddes i söndags och minkskinnen har sålt bra, uppger Saga Furs affärsverksamhetschef Stefan Saaristo. Bara under tisdagen såldes 1,2 miljoner minkskinn och på plats finns omkring 700 köpare från hela världen.

- Vi har positiva förväntningar på både räv- och minkförsäljningen. Minkförsäljningen har förlöpt väl hittills, efterfrågan har varit bra och prisnivån har förstärkts lite från de internationella auktionerna i februari, säger Saaristo.

- Det ser bra ut för minkskinnen och vi tror på samma för rävskinnen, vi har bra känningar och det är mycket köpare på gång, säger Ulf Eriksson, pälsdjusodlare i Nykarleby och ordförande för Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Ulf Eriksson
Bildtext Ulf Eriksson
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Blåräven säljs nästa vecka

Nästa vecka säljs rävskinnen. Ur en österbottnisk synvinkel är det blårävspriset som är det allra intressantaste och de skinnen säljs på onsdag nästa vecka.

- Vi tror på en prisökning och det har varit stor efterfrågan på blåräv och räv överhuvudtaget, säger Eriksson.

Många har lagt lapp på luckan

Under Saga Furs decemberauktion 2015 lyste köparna med sin frånvaro och skinnen gick inte åt. Ett år av ovisshet och olönsamhet följde för pälsdjursodlarna runtom i landet.

- Vi hade väldigt låga priser ifjol och de flesta har gått med stora förluster. Men nu ser vi ljusare på framtiden, säger Eriksson.

Under året som gått har en del pälsdjursodlare i Österbotten lagt ner sin verksamhet. Men Eriksson säger att de flesta ändå finns kvar.

Tror på lönsamhet i år

På den senaste upplagan av decemberauktionen gick skinnen åt och till exempel blåräven såldes till ett pris som var 20 till 30 procent bättre än auktionen innan.

- Hur stor prisstegringen blir den här gången är svårt att uppskatta. Det är först när klubban fallit som man får det reella talet, säger Saaristo.

Både Eriksson och Saaristo motiverar sina förhoppningar med att päls är på mode.

- Det är klart att det går både upp och ner men för tillfället ser det ut att både räv och mink är inne och det finns ett behov av dem inom modeindustrin. säger Saaristo.

- Alla väntar på den här auktionen för att se vart det vänder. Jag tror att vi har en ny, fin säsong framför oss. Vi kommer troligtvis att få lönsamhet i verksamheten i år, säger Eriksson.

Diskussion om artikeln