Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valfrihet och språkfråga i första partiledardebatten

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 16:49.
Partiledarna sitter i en halvcirkel i Yles studio under valdebatten inför kommunalvalet 2017.
Bildtext Finska Yles första valdebatt inför kommunalvalet 2017.
Bild: Yle

Sipilä höll sig i bakgrunden. Orpo fick försvara valfrihet i vården. Oppositionen kritiserade från både vänster och höger. Soini och Henriksson duellerade om språket och Vasa. Det var Yles första tv-sända partiledardebatt på finska inför kommunalvalet. Några kommunala frågor hann man också med.

De utländska vårdbolagens penninghunger och regeringens reformiver, valfrihet som inte gynnar alla, också sådant som fungerar förs över till den nya landskapsnivån. Det var några kritikpunkter i Yles första finska tv-debatt inför kommunalvalet.

Den handlade länge om enbart vårdreformen, men kom in också på utbildning, bostadspolitik och samkönade äktenskap. Just nu är reformen en rikspolitikfråga, men fick ändå hälften av tiden i den första valdebatten inför kommunalvalet.

Hälften av kommunernas uppgifter försvinner år 2019, då vårdreformen träder i kraft. De kommunfullmäktige som väljs i april får alltså delvis andra uppgifter.

Kommunvalet kan bli också ett mellanbetyg för den sittande regeringens politik.

Li Andersson belyste varför vårdreformen är viktig i valet; det kan bli en slags folkomröstning om den modell som regeringen har gått inför. Li Andersson beskriver den som en bolagiserings- och privatiseringsmodell.

Numera stöder alla valfrihet?

Valfriheten hör till de frågor där regeringen inte ännu har gett några lagförslag. Där kan det ännu komma förändringar på basen av de många experter som citerades i valdebatten.

Centerns ordförande Juha Sipilä lovade obrutna vårdkedjor, kortare köer till läkaren och valfrihet gällande hälsovårdscentral, till lägre kostnader för staten än nu.

SDP:s ordförande Antti Rinne protesterade mot "tvångsbolagiseringen" och högre serviceavgifter. Det blir en miljard euro dyrare, enligt Rinne.

Petteri Orpo hävdade att samtliga partier numera stöder Samlingspartiets förslag om valfrihet i vården. Vilken slags valfrihet, frågade oppositionens partiledare.

"Ta inte bort det som fungerar"

Vilket var det problem man ville lösa?, frågade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

- Det är inget fel på valfrihet, och vi har redan många välfungerande hälsovårdstjänster i kommunerna. Problemet är att regeringen nu för över både åldringsvård och socialtjänster till landskapet. Reformen ger så många aktörer, bland dem många privatföretagare, som gör modellen invecklad, sa Anna-Maja Henriksson.

Hon fick understöd av kristdemokraternas ordförande Sari Essayah, integrationen kommer inte att fungera, utan hälsoskillnaderna ökar ytterligare.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini påpekade att valfriheten finns redan nu. De som har råd kan redan välja privat vård och de som har jobb får arbetsplatshälsovård.

Nu tycks det bli problem när också de andra ska få välja; barnfamiljer, fattiga, arbetslösa, pensionärer, sa Soini. Genomförs inte reformen har vi inte råd med varken valfrihet eller vård åt alla.

Partiledarna Jussi Niinistö, Juha Sipilä och Antti Rinne i Yles kommunalvalsdebatt.
Bildtext Partiledarna inledde kommunalvalsdebatt
Bild: Yle

Valfrihetens nytta till internationella vårdbolag?

De grönas ordförande Ville Niinistö sade sig stöda valfrihet, men inte Samlingspartiets version.

- Problemet med regeringens förslag är att människan glöms bort. De 200 000 anställda inom omsorgen tvingas in i en organisationsreform där de slutar som privatanställda med sämre villkor. Det är inte människorna som får mer valfrihet utan de stora vårdbolagen, som väljer de bästa och friskaste patienterna, som ger god vinst, sa Ville Niinistö.

Vänsterförbundets Li Andersson understödde och hänvisade till Sverige.

- Valfrihet finns bara på de tätt bebodda områdena med välmående invånare.

Det är en felaktig uppgift att vårdbolagen skulle välja sina klienter, det är tvärtom, förklarade statsminister Juha Sipilä. Människorna väljer själva i landskapens utbud. Men dyrare blir det inte, betonade Sipilä.

Han och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo beskyllde oppositionens partiledare för skrämselpropaganda.

Överraskande debatt om samkönade äktenskap och Vasa-språk

Något överraskande fick De grönas Ville Niinistö debattera samkönade äktenskap med Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah, trots att frågan ligger långt ifrån kommunalpolitiken.

SFP:s Anna-Maja Henriksson fick duellera med Timo Soini om språkminoritetens förmåner. Regeringen har fattat flera beslut som gör det svårare för finlandssvenskarna sa hon och lyfte upp flyttningen av specialistvård från Vasa till Seinäjoki.
Ett annat exempel var nedskärningen av tingsrätterna i bl.a. Raseborg och Borgå.

Soini försvarade regeringen med att vård på svenska säkert också kan ges i Seinäjoki. De svenskspråkigas rättigheter blir inte påtrampade, eftersom de skyddas i grundlagen. Inga beslut i riksdagen får strida mot grundlagen. Därför kan inga beslut strida mot grundlagen, konstaterade Sannfinländarnas avgående ordförande Timo Soini.

Han tillade att ett språkexperiment som tar bort den obligatoriska skolsvenskan inte strider mot grundlagen.

Partiledardebatten sänds på Yle Fem textad till svenska, 15.23 i dag.
Den otextade versionen av debatten finns redan nu på Arenan.

Diskussion om artikeln