Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina vädjar till både Nordkorea och Sydkorea: Sluta provocera varandra

Från 2017
Bild på uppskjutningen av fyra ballistiska medeldistansmissiler 6.3.2017 från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
Bildtext Bild på uppskjutningen av fyra ballistiska medeldistansmissiler 6.3.2017 från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kina uppmanar Nordkorea att upphöra med sina kärnvapen- och missiltester. Samtidigt vädjar Kina till Sydkorea och USA om att avbryta sina gemensamma militärövningar.

- Nord- och Sydkorea är som två accelererande tåg på väg mot varandra utan att någondera vill väja, sade Kinas utrikesminister Wang Yi.

- Är de två parterna verkligen beredda på en frontalkrock, undrade Wang.

Wang uppmanade alltså Nordkorea att sluta med sina kärnvapen- och missiltest. Samtidigt ville han att USA och Sydkorea - i utbyte - skulle sluta med sina gemensamma militärmanövrar som alltid försätter Nordkorea i raseri.

Enligt Wang kunde det vara en väg ut ur säkerhetsdilemmat och tillbaka till förhandlingsbordet om parterna upphörde med sina militäroperationer.

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017
Bildtext Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017
Bild: EPA/MICK TSIKAS

Den kinesiska vädjan kommer efter att Nordkorea i måndags avfyrade fyra ballistiska medeldistansmissiler samtidigt som USA och Sydkorea inlett sin årliga stora militärövning i området.

Missilförsvarssystemet ett fortsatt bekymmer

Wang sade också att det är ett stort misstag av Sydkorea att nu börja installera det amerikanska missilförsvarssystemet Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) i samarbete med USA.

Enligt Wang underminerar Thaad Kinas säkerhet och kan också komma att göra Sydkorea mindre säkert.

Natten till onsdagen försökte USA än en gång övertyga Kina om att Thaad inte är något hot mot Kina.

- USA har varit mycket tydligt i dialogen med Kina om att det här inte är avsett som ett hot, att det inte är något hot mot dem eller någon annan regional makt, sade det amerikanska utrikesministeriets talesman Mark Toner.

FN:s säkerhetsråd fördömer

FN:s säkerhetsråd har i kraftiga ordalag fördömt Nordkoreas senaste missiltest.

Säkerhetsrådet beskrev testen som en allvarlig överträdelse av tidigare FN-resolutioner och uttryckte oro över ett allt mer "destabiliserande beteende" från Nordkoreas sida.

På begäran av USA och Japan samlas säkerhetsrådet senare på onsdagen till ett extra krismöte för att diskutera Nordkoreas senaste missiltest.

Diskussion om artikeln